როგორი უნდა იყოს აღჭურვილობის დიზაინი საწარმოში?-ამ თემაზე დღეს ისაუბრებს Food Safety Alliance-ი.
სურსათის წარმოების რთულ სამყაროში წარმოებისა და შეფუთვის აღჭურვილობის დიზაინი გადამწყვეტ როლს ასრულებს პროდუქტის უსაფრთხოებისა და ხარისხის უზრუნველყოფაში. აღჭურვილობის დიზაინის დეტალებზე დეტალური ყურადღება არა მხოლოდ ხელს უწყობს ეფექტურ ოპერაციებს, არამედ ამცირებს დაბინძურებასთან დაკავშირებულ რისკებს და იცავს სტანდარტების, მკაცრ მოთხოვნებს, როგორიცაა HACCP-ის სისტემის დანერგვა (საფრთხის ანალიზი და კრიტიკული საკონტროლო წერტილები). მოდით ჩავუღრმავდეთ ძირითად მოთხოვნებსა და მოსაზრებებს, რომლებიც არეგულირებს აღჭურვილობის დიზაინს კვების წარმოების ინდუსტრიაში.
ყველა მოწყობილობა უნდა იყოს მორგებული დანიშნულებისამებრ და ჰქონდეს საფუძვლიანი გაწმენდის, სტერილიზაციისა და მოვლის შესაძლებლობა. ეს უზრუნველყოფს იმას, რომ აღჭურვილობა დარჩეს გამძლე შესაბამისი ქიმიკატებით მითითებულ ტემპერატურაზე რეცხვის დროს და იყოს კოროზიისადმი მდგრადი. თუ რომელიმე აღჭურვილობას არ ვიყენებთ, უნდა იქნას გატანილი საწარმო ტერიტორიიდან, ან შესაბამისად შეფუთული და მარკირებული “გამოსულია მწყობრიდან”/”არ გამოიყენება”
პროდუქტთან შეხებაში მქონე ზედაპირები უნდა იყოს დამზადებული მასალებისგან, რომლებიც სპეციალურად შექმნილია საკვების გამოყენებისთვის. ეს მასალები უნდა იყოს ინერტული, წყალგაუმტარი და კოროზიისგან თავისუფალი, რათა აღმოფხვრას საკვების დაბინძურების ან შეღებვის რისკი.
აღჭურვილობის შიდა განლაგება სტრატეგიულად უნდა იყოს ორგანიზებული პროდუქციის ლოგიკური ნაკადის გასაადვილებლად და, რაც მთავარია, ჯვარედინი დაბინძურების თავიდან ასაცილებლად. დიზაინმა უნდა უზრუნველყოს გლუვი, ხელმისაწვდომი და თვითგამტარი ზედაპირები, და არ დატოვოს ადგილი პროდუქტის დაგროვებისთვის.
აღჭურვილობა უნდა დამონტაჟდეს იატაკიდან, კედლებისგან მოშორებით და არ განთავსდეს სადრენაჟე არხების თავზე. სწორად დაყენებული აღჭურვილობა გვაძლევს იმის საშუალებას რომ მივუდგეთ ყველა ადგილს დანადგართან და მოვახდინოთ სრულფასოვანი ჰიგიენური ან სარმეონტო სამუშაოები. ასევე გავასუფთავოთ საფუძვლიანად კედლები, ჭერი, ზედაპირები და იატაკი რომელიც ესაზღვრება დანადგარს.
არსებული და ახალი აღჭურვილობის დიზაინი უნდა შეფასდეს, HACCP-ის სისტემის მოთხოვნების მიხედვით. ნებისმიერი არსებული აღჭურვილობის ცვლილებამ ან ახალმა აღჭურვილობამ უნდა გაიაროს HACCP-ზე დაფუძნებული რისკების შეფასება.
და ბოლოს, აღჭურვილობამ და პროგრამულმა უზრუნველყოფამ უნდა გაიაროს საფუძვლიანი ტესტირება, რათა უზრუნველყოს იმის დასტური რომ ფუნქციონირება შეესაბამება დიზაინს და ოპერატორები შესაბამისად შეასრულებენ საჭირო ოპერაციას. ეს ნაბიჯი გადამწყვეტია იმის გარანტიისთვის, რომ აღჭურვილობა ასრულებს თავის ფუნქციას დანიშნულებისამებრ და ხელს უწყობს უსაფრთხო საკვების წარმოების პროცესს.
შეჯამება
სურსათის წარმოებაში აღჭურვილობის დიზაინი მრავალმხრივი პროცესია, რომელიც სცილდება ფუნქციონირებას. საუბარია საბოლოო პროდუქტის მთლიანობის დაცვაზე, მკაცრი სტანდარტების დაცვაზე და საბოლოო ჯამში მომხმარებელთა უსაფრთხოების უზრუნველყოფაზე. ამ მოთხოვნების ინტეგრირებით აღჭურვილობის დიზაინში, სურსათის წარმოების ინდუსტრიას შეუძლია დაიცვას ხარისხისა და უსაფრთხოების უმაღლესი სტანდარტები.HACCP-ის და GMP-ის მოთხოვნების სხვა ინფორმაცია შეგიძლიათ იხილოთ ქვემოთ მოცემულ ბლოგში.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით