
რას ნიშნავს ვალიდაცია?
თებერვალი 4, 2025
ჭკვიანი ტემპერატურისა და ტენიანობის მონიტორინგი
თებერვალი 26, 2025ხელის დაბანა შეიძლება ძირითად ჩვევად მოგეჩვენოთ, მაგრამ როგორ დავიბანოთ ხელები ისე, რომ მინიმუმამდე დავიყვანოთ საკვების დაბინძურების რისკი? როდესაც საქმე საკვების მომზადებას ეხება, ხელების დაბანა ყველაზე ძლიერი იარაღია, რომელიც საკვებით გადამდები დაავადებების თავიდან ასაცილებლად გვაქვს. თქვენს ხელებს შეუძლიათ გადაიტანონ ბაქტერიები, ვირუსები და სხვა დამაბინძურებლები მთელი დღის განმავლობაში, თუ ისინი სწორად არ არის დაბანილი, მათ შეუძლიათ გადაიტანონ ეს მავნე მიკრობები თქვენს მიერ დამუშავებულ საკვებზე. დღეს Food Safety Alliance მოგიყვებათ თუ როგორ უნდა დავიბანოთ ხელები, როდის და რა რისკების მატარებელია არასწორად დაბანილი ხელები.
ხელების დაბანის თანმიმდევრობა

1️⃣ დაასველეთ ხელები სუფთა, გამდინარე წყლით. ტემპერატურა უნდა იყოს თბილი, მაგრამ არც ცხელი—საკმარისად კომფორტული, რომ სწორად და აუჩქარებლად დაიბანოთ ხელები.
2️⃣ წაისვით ხელებზე თხევადი საპონი. საპონი ხელს უწყობს ზეთებისა და ჭუჭყის დაშლას, რაც აადვილებს ბაქტერიებისა და ვირუსების მოცილებას.
3️⃣ დაიმუშავეთ ხელები ყველა ადგილი საგულდაგულოდ:
- თითებს შორის
- ფრჩხილების ქვეშ
- ხელის გულები
- სათითაოდ ყველა თითი (სათითაოდ თითების დაბანა ხშირად რჩება ყურადღების მიღმა)
- მაჯები
მინიმუმ 20 წამის განმავლობაში უნდა ხდებოდეს ხელების დაბანა.
4️⃣ კარგად ჩამოიბანეთ ხელები გამდინარე წყალი, რომ ჩამოიბანოთ საპონი.
5️⃣ გაიმშრალეთ ხელები ერთჯერადი ქაღალდის ხელსახოცით. თუ იყენებთ საჰაერო საშრობებს,მოერიდეთ ხელებით საშრობის ზედაპირზე შეხებას. არასოდეს გაიწმინდოთ ხელები წინსაფარზე, შარვალზე ან ქსოვილის პირსახოცზე. ნესტიანი ხელები უფრო ადვილად ავრცელებენ ბაქტერიებს, ვიდრე მშრალი.
რატომ არის კრიტიკული ხელის დაბანა: მიკრობების ისტორია

თქვენი ხელები ყოველდღიურად კონტაქტში მოდის მილიონობით ბაქტერიასთან და ვირუსთან, რომელთაგან ზოგიერთმა შეიძლება გამოიწვიოს საკვებით მოწამვლა. ჩვეულებრივი საკვებით გადამდები პათოგენები, როგორიცაა Salmonella, E. Coli და Listeria, ადვილად შეიძლება გავრცელდეს ბინძური ხელებით. მაშინაც კი, თუ ხელები არ გამოიყურება ბინძური, უხილავი მიკრობები მაინც შეიძლება იყოს ჩვენს ხელებზე.
ჯვარედინი დაბინძურება კიდევ ერთი დიდი რისკია. თუ უმი ხორცის დამუშავების შემდეგ, მაშინ შეეხეთ მზა საკვებს ხელების დაბანის გარეშე, შეიძლება მავნე ბაქტერიები გადაიტანოთ ხორციდან მზა საკვებზე. ასე იწყება ეპიდემიები.
როდის უნდა დაიბანოთ ხელები?

საკვების მომზადებისას საკმარისი არ არის ხელების ერთხელ დაბანა საკვების დამზადების დაწყების წინ. თქვენ უნდა დაიბანოთ ხელები ყოველ ჯერზე მთლიანი პროცესის დროს, განსაკუთრებით კი:
- საჭმლის მომზადებამდე ან დამუშავებამდე
- უმი ხორცის, ფრინველის, ზღვის პროდუქტების ან კვერცხის დამუშავების შემდეგ
- ნაგვის შეხების ან ნაგვის გატანის შემდეგ
- ხველების, ცემინების ან ცხვირის აფეთქების შემდეგ
- საპირფარეშოს გამოყენების შემდეგ (ყოველთვის !)
- ფულის, ტელეფონების ან კარის სახელურების შეხების შემდეგ
- შინაური ცხოველების მოფერების ან შინაური ცხოველების საკვების შეხების შემდეგ
- გასარეცხი ბოსტნეულის ან ხილის შეხების შემდეგ
- ჭამის წინ
ხელების ხშირი დაბანა უზრუნველყოფს ბაქტერიების და ვირუსების გავრცელების რისკის შემცირებას.
ხელის ჰიგიენის რამდენიმე დამატებითი რჩევა

- შეინარჩუნეთ ფრჩხილები მოკლე მდგომარეობაში. გრძელი ფრჩხილები შეიძლება შეიცავდეს ჭუჭყს და ბაქტერიებს. თუ გრძელი ფრჩხილები გაქვთ, ჯაგრისით გაიხეხეთ ისინი ხელების დაბანის დროს.
- მოიხსენით ბეჭდები და სამაჯურები – მათ შეუძლიათ ბაქტერიების შენარჩუნება და ხელების დაბანა ნაკლებად ეფექტური გახადონ.
- გამოიყენეთ ხელის სადეზინფექციო საშუალება მხოლოდ საჭიროების შემთხვევაში- ხელის სადეზინფექციო საშუალება კლავს ბაქტერიებს, როდესაც საპონი და წყალი არ არის ხელმისაწვდომი, მაგრამ ის არ აშორებს ჭუჭყს და ცხიმს. ყოველთვის აირჩიეთ ხელის დაბანა, როდესაც ეს შესაძლებელია.
შეჯამება

სათანადო ხელების დაბანა არის ერთ-ერთი მარტივი და ყველაზე ეფექტური გზა სურსათის უვნებლობის შესანარჩუნებლად. ის ხელს უშლის ჯვარედინი დაბინძურებას, ამცირებს მავნე ბაქტერიების გავრცელებას და უზრუნველყოფს უვნებელ გარემოს. ხელების სწორად და ხშირად დაბანით, თქვენ მხოლოდ საკუთარ თავს არ იცავთ—თქვენ იცავთ ყველას, ვინც მიირთმევს თქვენს მიერ მომზადებულ საკვებს.



