ხელის დაბანა შეიძლება ძირითად ჩვევად მოგეჩვენოთ, მაგრამ როგორ დავიბანოთ ხელები ისე, რომ მინიმუმამდე დავიყვანოთ საკვების დაბინძურების რისკი? როდესაც საქმე საკვების მომზადებას ეხება, ხელების დაბანა ყველაზე ძლიერი იარაღია, რომელიც საკვებით გადამდები დაავადებების თავიდან ასაცილებლად გვაქვს. თქვენს ხელებს შეუძლიათ გადაიტანონ ბაქტერიები, ვირუსები და სხვა დამაბინძურებლები მთელი დღის განმავლობაში, თუ ისინი სწორად არ არის დაბანილი, მათ შეუძლიათ გადაიტანონ ეს მავნე მიკრობები თქვენს მიერ დამუშავებულ საკვებზე. დღეს Food Safety Alliance მოგიყვებათ თუ როგორ უნდა დავიბანოთ ხელები, როდის და რა რისკების მატარებელია არასწორად დაბანილი ხელები.
1️⃣ დაასველეთ ხელები სუფთა, გამდინარე წყლით. ტემპერატურა უნდა იყოს თბილი, მაგრამ არც ცხელი—საკმარისად კომფორტული, რომ სწორად და აუჩქარებლად დაიბანოთ ხელები.
2️⃣ წაისვით ხელებზე თხევადი საპონი. საპონი ხელს უწყობს ზეთებისა და ჭუჭყის დაშლას, რაც აადვილებს ბაქტერიებისა და ვირუსების მოცილებას.
3️⃣ დაიმუშავეთ ხელები ყველა ადგილი საგულდაგულოდ:
მინიმუმ 20 წამის განმავლობაში უნდა ხდებოდეს ხელების დაბანა.
4️⃣ კარგად ჩამოიბანეთ ხელები გამდინარე წყალი, რომ ჩამოიბანოთ საპონი.
5️⃣ გაიმშრალეთ ხელები ერთჯერადი ქაღალდის ხელსახოცით. თუ იყენებთ საჰაერო საშრობებს,მოერიდეთ ხელებით საშრობის ზედაპირზე შეხებას. არასოდეს გაიწმინდოთ ხელები წინსაფარზე, შარვალზე ან ქსოვილის პირსახოცზე. ნესტიანი ხელები უფრო ადვილად ავრცელებენ ბაქტერიებს, ვიდრე მშრალი.
თქვენი ხელები ყოველდღიურად კონტაქტში მოდის მილიონობით ბაქტერიასთან და ვირუსთან, რომელთაგან ზოგიერთმა შეიძლება გამოიწვიოს საკვებით მოწამვლა. ჩვეულებრივი საკვებით გადამდები პათოგენები, როგორიცაა Salmonella, E. Coli და Listeria, ადვილად შეიძლება გავრცელდეს ბინძური ხელებით. მაშინაც კი, თუ ხელები არ გამოიყურება ბინძური, უხილავი მიკრობები მაინც შეიძლება იყოს ჩვენს ხელებზე.
ჯვარედინი დაბინძურება კიდევ ერთი დიდი რისკია. თუ უმი ხორცის დამუშავების შემდეგ, მაშინ შეეხეთ მზა საკვებს ხელების დაბანის გარეშე, შეიძლება მავნე ბაქტერიები გადაიტანოთ ხორციდან მზა საკვებზე. ასე იწყება ეპიდემიები.
საკვების მომზადებისას საკმარისი არ არის ხელების ერთხელ დაბანა საკვების დამზადების დაწყების წინ. თქვენ უნდა დაიბანოთ ხელები ყოველ ჯერზე მთლიანი პროცესის დროს, განსაკუთრებით კი:
ხელების ხშირი დაბანა უზრუნველყოფს ბაქტერიების და ვირუსების გავრცელების რისკის შემცირებას.
სათანადო ხელების დაბანა არის ერთ-ერთი მარტივი და ყველაზე ეფექტური გზა სურსათის უვნებლობის შესანარჩუნებლად. ის ხელს უშლის ჯვარედინი დაბინძურებას, ამცირებს მავნე ბაქტერიების გავრცელებას და უზრუნველყოფს უვნებელ გარემოს. ხელების სწორად და ხშირად დაბანით, თქვენ მხოლოდ საკუთარ თავს არ იცავთ—თქვენ იცავთ ყველას, ვინც მიირთმევს თქვენს მიერ მომზადებულ საკვებს.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით