სუფთა და ჰიგიენური სამზარეულოს შენარჩუნება აუცილებელია საკუთარი თავის და თქვენი საყვარელი ადამიანების ჯანმრთელობისა და უსაფრთხოების უზრუნველსაყოფად. სამზარეულოს ზედაპირებისთვის სწორი მასალების არჩევიდან დაწყებული საკვების მომზადების სათანადო ტექნიკის დანერგვით, არსებობს რამდენიმე მოთხოვნა, რომელიც შეგიძლიათ მიიღოთ სამზარეულოს გარემოს შესაქმნელად. ამ ბლოგში Food safety alliance გაგიზიარებთ სამზარეულოს ზედაპირების საუკეთესო მასალებს, განიხილავს ჰიგიენის პირობებს, ჩაუღრმავდება საკვების მომზადების ნაკადურობას და მოგაწვდით რჩევებს ჭურჭლის სარეცხი და ბოსტნეულის დამუშავების დროს ჯვარედინი დაბინძურების თავიდან აცილების შესახებ. გარდა ამისა, ჩვენ ხაზს ვუსვამთ იმ მნიშვნელოვან ასპექტს რომელსაც ქვია ხელების რეგულარული დაბანა, რომელსაც ძალიან მნიშვნელოვანია არამხოლოდ უვნებელი საკვების მომზადებისთვის, არამედ სამზარეულოს ჰიგიენური მდგომარეობის შესანარჩუნებლად.
საუკეთესო ზედაპირების შერჩევა
რაც შეეხება სამზარეულოს ზედაპირებს, სწორი მასალების შერჩევამ შეიძლება მნიშვნელოვანი განსხვავება გამოიწვიოს ჰიგიენის შენარჩუნებაში. ქვემოთ მოცემულია რამდენიმე სახეობის ზედაპირი რომლის გამოყენებაც დაშვებულია საწარმო ზონაში და სამზარეულოში.
რომელი მასალის გამოყენება დაუშვებელია სამზარეულოსა და საწარმოში შეგიძლიათ გაეცნოთ ჩვენს ბლოგში.
ჰიგიენის პირობების დაცვა
ჰიგიენური სამზარეულოს გარემოს უზრუნველსაყოფად, მნიშვნელოვანია დაიცვათ შემდეგი რეკომენდაციები:
უფრო მეტი ინფორმაციისათვის გაეცანით ცვენს ბლოგს 5 გასაღების პრინციპის შესახებ.
საკვების მომზადების ნაკადურობა:
საკვების მომზადების ლოგიკური ნაკადურობა ამცირებს ჯვარედინი დაბინძურების რისკს:
ჭურჭლის რეცხვა და ბოსტნეულის დამუშავების დროს ჯვარედინი დაბინძურების თავიდან აცილება:
ჯვარედინი დაბინძურება შეიძლება მოხდეს ერთი შეხედვით მარტივი სამუშაოების შესრულების დროსაც კი:
ხელის დაბანის ძალა
ხელის ჰიგიენა უმნიშვნელოვანესია სამზარეულოში მავნე ბაქტერიების გავრცელების თავიდან ასაცილებლად, დარწმუნდით, რომ:
დასკვნა
ჰიგიენური სამზარეულოს შენარჩუნება უმთავრესია თქვენი ოჯახის და ომხმარებლების ჯანმრთელობისა და უსაფრთხოებისთვის. სამზარეულოს ზედაპირებისთვის სწორი მასალების შერჩევით, საკვების მომზადების სათანადო პრაქტიკის დაცვით და ჭურჭლის სარეცხი და ბოსტნეულის დამუშავების დროს ჯვარედინი დაბინძურების თავიდან ასაცილებლად ზომების განხორციელებით, შეგიძლიათ შექმნათ ჯანსაღი სამზარეულოს გარემო, HACCP-ის სისტემების დანერგვა საკვების დამზადების ყველა ობიექტისთვის სავალდებულოა 2023 წლია პირველი ივნისიდან 173 დადგენილების მიხედვით.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით