რძის წარმოების სამყაროში რძის უვნებლობის უზრუნველყოფა უმთავრესია როგორც მწარმოებლებისთვის, ასევე მომხმარებლებისთვის. დღეს Food Safety Alliance-ი ისაუბრებს აუცილებელ რჩევებსა და საუკეთესო პრაქტიკების შესახებ რძის წარმოების პროცესში სურსათის უვნებლობის მაღალი სტანდარტების შესანარჩუნებლად. ფერმიდან სუფრამდე ნიშნავს უვნებელ პროდუქტს ნედლეულის მიღებიდან სუფთა ქარხნული გარემოს შენარჩუნებამდე კარგი საწარმოო პრაქტიკის (GMP) სტანდარტების გათვალისწინებით, ჩვენ შევისწავლით ძირითად ასპექტებს, რომლებიც ხელს უწყობენ რძის უსაფრთხო და ჯანსაღ მიწოდებას მომხმარებლამდე.
სათანადო შენახვა რძის უსაფრთხოების საფუძველია. მნიშვნელოვანია სათანადო ტემპერატურის შენარჩუნება, ჯვარედინი დაბინძურების თავიდან აცილების მიზნით და ვადის გასვლის თარიღების მონიტორინგისთვის. ასევე მნიშვნელოვანია ნედლი და პასტერიზებული რძის შენახვის სწორი პროცედურების დაცვა, რძის პროდუქტების ხარისხის შესანარჩუნებლად.
რძის პროდუქტების წარმოების დროს აუცილებლად უნდა გავითვალისწინოთ კრიტიკული ნაბიჯები დაწყებული რძის მიღებიდან და დასრულებული საწარმოში გადამამუშავებით. მინიმუმამდე უნდა იქნას დაყვანილი ბაქტერიული დაბინძურების საფრთხე. საერთაშორისო მოთხოვნების შესაბამისად უნდა იყოს გათვალისწინებული ტრანსპორტირების ყველა სათანადო მეთოდები და აღჭურვილობა რომელიც გამოყენება რძის პროდუქტების წარმოებისთვის, რომელიც უნდა გადიოდეს ყველა აუცილებელ სანიტარულ პროცედურას. თანამშრომლები რომლებიც შეხებაში არიან პროდუქტის წარმოებასთან უნდა იყვნენ კომპეტენტურები HACCP-ისა და სხვა აუცილებელი სტანდარტების კუთხით, რომ წარმოების პროცესში ჯვარედინი დაბინძურების რისკი მინიმუმამდე იყოს დაყვანილი.
ჩავუღრმავდებით პასტერიზაციის მნიშვნელობას. პასტერიზაცია არის ტექნოლოგიური პროცესი რომლის მეშვეობით ხდება რძეში მავნე ბაქტერიების განადგურება. პასტერიზაცია კლავს ბაქტერიებს, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან ისეთ დაავადებებზე, როგორიცაა ლისტერიოზი, სალმონელოზი, კამპილობაქტერიოზი, ტიფური ცხელება, ტუბერკულოზი, დიფტერია და ბრუცელოზი, ისევე როგორც სხვა ბაქტერიები. ამასთან, პასტერიზებული რძე კვლავ შეიცავს არაპათოგენური ბაქტერიების ტიპის დაბალ დონეს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს საკვების გაფუჭება, ამიტომ მნიშვნელოვანია პასტერიზებული რძის მაცივარში შენახვა უსაფრთხო ტემპერატურაზე, რათა უზრუნველყოფილიქნას ნებისმიერი პოტენციური დამაბინძურებლებს აქტივაცია.
გავრცელებული საკვებით გამოწვეული დაავადებები, რომლებიც დაკავშირებულია რძის მოხმარებასთან, როგორიცაა სალმონელა, e. coli და სხვა. ამ ბაქტერიებს აქვს უარყოფითი გავლენა ადამიანის ჯანმრთელობაზე. აღნიშნული მიკრობიოლოგიური დაავადებები არის გადამდები და სახიფათო ადამიანის ორგანიზმისთვის. სიმპტომები შეიძლება იყოს სხვადასხვაგვარი (მოწამლვა, დიარეა და შესაძლებელია გარდაცვალებაც კი). აღნიშნული რისკების თავიდან აცილების მიზნით აუცილებელია რძის ნედლეულის და პროდუქტის რეგულარული ანალიზები, ხარისხის კონტროლი და ინდუსტრიული სტანდარტების დაცვა.
აუცილებელია წარმოების სანიმუშო პრაქტიკის (GMP) სტანდარტების დანერგვა და მხარდაჭერა სუფთა და სანიტარული ქარხნის გარემოს უზრუნველსაყოფად. GMP-ის ძირითადი კომპონენტებია:
ყველასთვის ცნობილია რომ რძის ნაწარმი ბუნებრივად შეიცავს ალერგენს-ლაქტოზას(lactose).ლაქტოზა არის შაქარი, რომელიც ბუნებრივად გვხვდება რძესა და რძის პროდუქტებში. მწარმოებლის პასუხისმგებლობაა განცალკავებით ინახავდეს და ამუშავებდეს ალერგენშემცველ ნედლეულს და ეტიკეტზე ქონდეს დატანილი ინფორმაცია ალერგენის შემცველობის შესახებ, რათა საბოლოო მომხმარებელი იყოს ინფორმირებული და დაცული ალერგიული რეაქციისგან. მეტი დეტალისთვის შეგიძლიათ წაიკითხოთ ქვემოთ მოცემული ჩვენი ბლოგი ლაქტოზის შესახებ.
რა არის ლაქტოზა და რა ზეგავლენის მოხდენა შეუძლია მას მომხმარებელზე?
მოდით შევაჯამოთ, რძის წარმოებაში სურსათის უვნებლობის უზრუნველყოფა მრავალმხრივი პროცესია, რომელიც ყველა ეტაპზე დეტალების ყურადღებას მოითხოვს. სათანადო შენახვის, დამუშავებისა და წარმოების სანიმუშო პრაქტიკის დანერგვით, GMP-ის სტანდარტების დაცვით, რძის ინდუსტრიას შეუძლია გააგრძელოს უვნებელი და ჯანსაღი რძის მიწოდება მომხმარებლებისთვის მთელ მსოფლიოში. მეტი ინფორმაციის მისაღებათ შეგიძლიათ გაიაროთ რეგისტრაცია და დაესწროთ ჩვენს ტრენინგს.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით