
სასმელი წყლის მნიშვნელობა და დანიშნულება
დეკემბერი 2, 2024
როგორ დავნერგოთ HACCP-ი ?
დეკემბერი 16, 2024ალბათ ერთხელ მაინც ყველას გიფიქრიათ, თუ რა არის ტექნიკური მომსახურების მნიშვნელობა და რა სერვისები დგას იმ საკვების/პროდუქტის უკან, რომელსაც ჩვენ გამზადებული სახით ვხვდებით, ვყიდულობთ და შემდეგ მივირთმევთ.
GMP / GHP მონიტორინგის მნიშვნელობა სურსათის უვნებლობაში, ყველა მწარმოებლისთვის კარგად ნაცნობი თემაა და ისინი ყოველდღიურად ზრუნავენ ამ სტანდარტების დაცვაზე, თუმცა მხოლოდ ეს არ არის საკმრისი და ასევე საყურადღებოა ტექნიკური მომსახურის მნიშვნელობა საკვების წარმოებაში.
ტექნიკური მომსახურების მნიშვნელობა საკვების წარმოებაში

ტექნიკური მომსახურება საკვების წარმოებაში ეხება იმ პროცესებსა და აქტივობებს, რომლებიც ხელს უწყობს აღჭურვილობის ეფექტურ და უსაფრთხო ფუნქციონირებას, რაც პირდაპირ ბმაშია საკვების დაბინძურების პრევენციასთან და სურსათის უვნებლობასთან.
ეს მოიცავს სხვადასხვა სახის მხარდაჭერას, როგორიცაა:
- პროფილაქტიკური მხარდაჭერა – ამის მიზანია აღჭურვილობის რეგულარული შემოწმება და შეკეთება, რათა საწარმომ თავიდან აიცილოს ხარვეზები. ამ პროცესით ხდება, აღჭურვილობის სტაბილურობის, გრძელვადიანი შენარჩუნება და სათანადო მუშაობის უზრუნველყოფა.
- არაგეგმიური მხარდაჭერა – ეს ხდება იმ შემთხვევაში, როდესაც აღჭურვილობა უეცრად გაფუჭდება ან მწყობრიდან გამოვა. ამ დროს ტექნიკური გუნდი მყისიერად რეაგირებს, რათა აღდგენილი იყოს პროცესი და თავიდან აიცილოს სერიოზული დარღვევა.
- მაკორექტირებელი მხარდაჭერა – ეს არის ტექნიკური მომსახურება, რომელიც ტარდება აღჭურვილობის არასწორი მუშაობის შემთხვევაში. მექანიზმის ან სისტემის ან ხარვეზების აღმოფხვრა, რათა აღჭურვილობა კვლავ სათანადოდ ფუნქციონირებდეს.
შენარჩუნება – მონიტორინგის ინსტრუმენტების გამოყენება ახდენს პოტენციური პრობლემების პროგნოზირებას, რაც ეხმარება დაუსრულებელი ოპერაციების შენარჩუნებას და აღჭურვილობის გამართულ მუშაობას და შესაბამისად, სურსათის ხარისხის უზრუნველყოფას.
კავშირი ცუდად შენარჩუნებულ აღჭურვილობასა და დაბინძურების საფრთხეებს შორის, საკმაოდ სერიოზულია, განსაკუთრებით საკვების წარმოების სფეროში, სადაც უვნებლობა და ჰიგიენა კრიტიკულად მნიშვნელოვანია. როდესაც აღჭურვილობა ცუდად არის შენარჩუნებული, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ისეთი პრობლემები, რომლებიც პირდაპირ ფუნდამენტურ რისკებს ქმნიან სურსათის დაბინძურების თვალსაზრისით. შედეგად კი, მივიღებთ მომხმარებლების მასობრივ ჯანმრთელობის გაუარესებას.
ტექნიკური მხარდაჭერა და რეგულარული მოვლა

ტექნიკური მხარდაჭერა და რეგულარული მოვლა მნიშვნელოვან როლს ასრულებს მარეგულირებელ ორგანოებთან შესაბამისობაში ყოფნაში, რადგან ისინი უზრუნველყოფენ აღჭურვილობის ოპტიმალურ მუშაობას, რომელიც საჭიროებს სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის მკაცრი სტანდარტების დაცვას.
- სტანდარტების დაცვა – რეგულარული პროფილაქტიკური და მაკორექტირებელი მოვლა უზრუნველყოფს, რომ აღჭურვილობა და პროცედურები მუდმივად შეესაბამებოდეს ადგილობრივ და საერთაშორისო სურსათის უვნებლობის ნორმებს (მაგალითად: HACCP-ის გეგმის ეფექტურად შენარჩუნება, ISO 22000), რაც მნიშვნელოვანია როგორც საწარმოსთვის, ისე მარეგულირებელი ორგანოებისთვის.
- მონიტორინგი და დოკუმენტაცია – სისტემატიური მონიტორინგი ადვილად უზრუნველყოფს საჭირო დოკუმენტაციის შენარჩუნებას, რომელიც საჭიროა ინსპექტირებისა და აუდიტის დროს. ეს ხელს უწყობს, სურსათის უვნებლობის სტანდარტების დაცვას და ამყარებს საწარმოსა და მარეგულირებელ ორგანოების თანამშრომლობას.
- პროფილაქტიკური ზომების ეფექტურობა – ტექნიკური მოვლა აუმჯობესებს აღჭურვილობის ეფექტურობას, რითაც იკლებს გაუმართაობის რისკი და სურსათის დაბინძურების ან უხარისხო პროდუქტების წარმოების ალბათობას.
ეფექტური ტექნიკური მხარდაჭერის საუკეთესო პრაქტიკა

ეფექტური ტექნიკური მხარდაჭერის უზრუნველსაყოფად, საჭიროა დაცული იყოს ყველა ქვემოთ ჩამოთვლილი კომპონენტი. წინააღმდეგ შემთხვევაში, აუცილებლად იჩენს თავს რაიმე სახის ხარვეზი, რაც სერიოზულ ზიანს მიაყენებს საწარმოს.
მხარდაჭერის გრაფიკის შექმნა და მისი მკაცრად დაცვა.
თანამშრომლების სწავლება აღჭურვილობის ცვეთის ან უკმარისობის ნიშნების ამოსაცნობად.
სათადარიგო ნაწილების და სარემონტო ხელსაწყოების უზრუნველყოფა; მათი ხელმისაწვდომობა.
- კვების ობიექტებში დაშვებული საპოხი მასალების გამოყენება
აუდიტის და მიკვლევადობის ტექნიკური საქმიანობის დოკუმენტაცია.
რისკები და საფრთხეები

თუ აღნიშნული მიმართულებები არ იქნება დაცული რეგულაციების შესაბამისად, საწარმო დადგება შემდეგი საფრთხეებისა და რისკების ქვეშ:
ხარისხის კონტროლი და მომხმარებლების კმაყოფილება ყველა საწარმოს მთავარი საზრუნავია. პროდუქტის არაკომპლექტურობა, დაბინძურება ან ცუდი ხარისხი, იწვევს მომხმარებლის უკმაყოფილებას, რამაც შესაძლოა გავლენა იქონიოს ბრენდის მიმართ ლოიალურობის შენარჩუნებასა და გაყიდვებზე.
- დაბინძურებული პროდუქცია (ფიზიკური საფრთხე) – მოსახლეობის დიდმა ნაწილმა არც კი იცის, თუ რა ფიზიკური საფრთხე შეიძლება აღმოჩნდეს ჩვენს საკვებში. (მაგალითად, მექანიკური ნაწილები, ჭუჭყი, მაზუთი). დასუფთავების ნორმების დარღვევამ, შესაძლოა გამოიწვიოს ფიზიკური საფრთხეების გაჩენა, რაც საშიშია ჯანმრთელობისთვის და შესაძლოა სასამართლო დავამდეც მივიდეს საქმე. სწორედ ამიტომ, დასუფთავების მნიშვნელობა კვების მრეწველობაში, ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი კომპონენტია.
- ჯარიმები – სურსათის უვნებლობის ან/და გარემოს დაცვის ნორმების უგულებელყოფამ, შესაძლოა გამოიწვიოს ფინანსური ჯარიმები და სანქციები.
- დაზიანებული დანადგარები – არასაკმარისი ტექნიკური მხარდაჭერა იწვევს დანადგარების დაზიანებას, რაც იწვევს წარმოების პროცესის შეფერხებას, გაუთვალისწინებელ ხარჯებს და დროის კარგვას.
- წარმოების პროცესის გაჩერება – აღჭურვილობის გაუმართაობა ან გაჩერება იწვევს წარმოების შეფერხებას, რაც აზიანებს ოპერაციულ ეფექტურობას და აფერხებს პროდუქტების მიწოდებას.
- რეპუტაციის შელახვა – სისტემური პრობლემები, როგორიცაა: დაბინძურებული პროდუქცია, წარმოების შეფერხება ან უხარისხო პროდუქტი, აზიანებს კომპანიის რეპუტაციას. რეპუტაციის შელახვა გავლენას იქონიებს ბრენდის იმიჯსა და მომავალ გაყიდვებზე.
შეჯამება

ყველა მწარმოებლისთვის მნიშვნელოვანია საკვებით გადამდები დაავადებების პრევენცია. ამისათვის აუცილებელია ტექნიკური მხარდაჭერა და რეგულარული მოვლა სურსათის წარმოების პროცესში, რათა შენარჩუნდეს აღჭურვილობის ეფექტურობა და თავიდან ავიცილოთ სურსათის უვნებლობის რისკები.
არასწორმა ან არასრულფასოვანმა ტექნიკურმა მომსახურებამ, შესაძლოა გამოიწვიოს ისეთი საფრთხეები და რისკები, როგორებიცაა: დაბინძურებული პროდუქცია, ფიზიკური საფრთხეები, ჯარიმები, დაზიანებული დანადგარები და წარმოების შეფერხება.
რეგულარული პროფილაქტიკური, არაგეგმიური და მაკორექტირებელი ხასიათის ტექნიკური მხარდაჭერა, უზრუნველყოფს არამხოლოდ ოპერაციების შეუფერხებლობას, არამედ შესაბამისობას მარეგულირებელ ორგანოებთან, რაც აუცილებელია სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის შენარჩუნებისთვის.
აღნიშნული ფაქტორები, საბოლოოდ, გავლენას ახდენენ კომპანიის რეპუტაციასა და მომხმარებელთა კმაყოფილებაზე.



