
მინის მართვა საკვების საწარმოებში
სექტემბერი 18, 2024
დასუფთავების მნიშვნელობა კვების მრეწველობაში
ოქტომბერი 10, 2024სურსათის წარმოებაში პროდუქტის უსაფრთხოების უზრუნველყოფა უმნიშვნელოვანესია. ამის კრიტიკული ასპექტი გულისხმობს განსაზღვრული “HOLD”-ის ზონის შექმნას — ფიზიკური ან ელექტრონული ზონა, სადაც პროდუქტები, რომლებიც ეჭვს ბადებენ ან აჩვენებენ შეუსაბამობას, ინახება შემდგომ შეფასებამდე. HOLD-ის ზონის მიზანია არა მხოლოდ პოტენციურად სახიფათო პროდუქტების კონტროლს, არამედ იმის უზრუნველყოფა, რომ ობიექტიდან გასული ყველა პარტია აკმაყოფილებს უმაღლესი ხარისხისა და უვნებლობის სტანდარტებს. Food Safety Alliance-ი დღეს ისაუბრებს ამ ზონის მნიშვნელობაზე, მის როლზე შეუსაბამობების თავიდან აცილებაში, თუ როგორ უნდა მართოს HACCP-ის გუნდმა აღნიშნული პროდუქტები და მისი კავშირი გამოწვევებთან და სურსათის უვნებლობის სტანდარტებთან.
“HOLD”-ის ზონის როლი სურსათის წარმოებაში

საკვების წარმოების ობიექტის “HOLD”-ის ზონა ემსახურება იმ პროდუქტების კონტროლისა და მართვის დაცვას, რომლებიც არ შეესაბამება ხარისხის სტანდარტებს ან შეიძლება საფრთხეს შეუქმნას მომხმარებლის უსაფრთხოებას. ეს პროდუქტები შეიძლება იყოს მზა საქონელი ან ინგრედიენტები ხილული დეფექტებით, მიკრობული დაბინძურებით, ეტიკეტირების შეცდომებით ან სპეციფიკაციიდან ნებისმიერი გადახრით.
“HOLD”-ის ზონის არსი არის პროდუქციის იზოლაციაა. საეჭვო პროდუქტები ფიზიკურად ან ელექტრონულად გამოყოფილია წარმოების ჯაჭვის დანარჩენი ნაწილისგან. ეს ხელს უშლის პოტენციურ დაბინძურებას ან შერევას შესაბამის პროდუქტებთან, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს სახიფათო შედეგები, თუ შეუსაბამო პროდუქტები შეცდომით გადანაწილდა სავაჭრო ქსელში.
რატომ არის საჭირო ცალკე გამართვის ზონა?

თავიდან აიცილეთ ჯვარედინი დაბინძურება: შეუსაბამო პროდუქტების ცალკე ზონაში შენახვა უზრუნველყოფს მათ არ დააბინძურონ სხვა პროდუქტები, რომლებიც აკმაყოფილებენ უსაფრთხოების სტანდარტებს. უარეს შემთხვევაში, საეჭვო პროდუქტების დამტკიცებულ საქონელთან შერევამ შეიძლება გამოიწვიოს ფართო დაბინძურება და უსაფრთხოების ძირითადი რისკები.
ოპერაციული დაბნეულობის მინიმუმამდე შემცირება: როდესაც არ არის განსაზღვრული ტერიტორია საეჭვო საქონლის შესანახად, იზრდება ადამიანის შეცდომის რისკი. თანამშრომლებმა შეიძლება შეცდომით ჩათვალონ, რომ ეს პროდუქტები უსაფრთხოა, რაც იწვევს მათ მიერ უნებლიე პროდუქციის მიწოდებას მომხმარებლებისთვის.
ეფექტური გამოძიება და მაკორექტირებელი მოქმედება: განსაზღვრული “HOLD”-ის ზონა საშუალებას აძლევს ხარისხის კონტროლის (QC) და საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების (HACCP) ჯგუფებს სისტემატურად გამოიძიონ პროდუქტებთან დაკავშირებული საკითხები კონტროლირებადი და ორგანიზებული გზით. ფიზიკური დეფექტების შეფასებიდან მიკრობიოლოგიური ანალიზების ჩატარებამდე, გუნდს შეუძლია შეაფასოს რისკები წარმოების ნაკადის შეფერხების გარეშე.
გამოხმობის რისკების თავიდან აცილება: საეჭვო პროდუქტების იზოლირების ერთ-ერთი ყველაზე სერიოზული შედეგი არის გამოხმობის პოტენციალი. გამოხმობა არა მხოლოდ ზიანს აყენებს კომპანიის რეპუტაციას, არამედ იწვევს ფინანსურ ზარალს, სამართლებრივ შედეგებს და, რაც მთავარია, მომხმარებელთა ნდობის დაკარგვას. საეჭვო პროდუქტების “HOLD”-ის ზონაში შენახვით, კომპანიები მნიშვნელოვნად ამცირებენ დაბინძურებული ან შეუსაბამო საქონლის მაღაზიის თაროებზე მოხვედრის შანსს.
პროდუქციის სახეები, რომლებიც შეიძლება იყოს დაყოვნებული “HOLD”-ის ზონაში

მზა საქონელში შეუსაბამობა: ეს მოიცავს პროდუქტებს ეტიკეტირებას შეცდომებით, შეფუთვის პრობლემებით ან არასათანადო წონებით, რომლებიც არ აკმაყოფილებს სპეციფიკაციებს.
ინგრედიენტების საკითხები: ნედლეული ან ინგრედიენტები პოტენციური დაბინძურებით ან რომლებიც ვერ აკმაყოფილებენ ხარისხის სპეციფიკაციებს, უნდა იყოს იზოლირებული და შესწავლილი.
შეუსაბამო ანალიზები: როდესაც პროდუქტები არ აკმაყოფილებს მიკრობიოლოგიური, ქიმიური ან ფიზიკური ანალიზების კრიტერიუმებს.
მარეგულირებელის სანქცია: თუ გარე ან შიდა აუდიტის დროს არსებობს შეუსაბამობა, რომ პროდუქტი არ შეესაბამება მარეგულირებელ სტანდარტებს, ის უნდა გაჩერდეს “HOLD”-ის ზონაში მანამ, სანამ არ მოხდება შემდგომი დაზუსტება ან მაკორექტირებელი მოქმედება.
HACCP-ის გუნდის როლი “HOLD”-ის ზონის მართვაში

HACCP-ის გუნდი გადამწყვეტ როლს თამაშობს “HOLD”-ის ზონის მართვაში. როგორც სურსათის უვნებლობის მართვის ფართო სისტემის ნაწილი, გუნდის საქმეა შეაფასონ, გამოიძიონ და მიიღონ გადაწყვეტილებები ამ სფეროში არსებული პროდუქტების განკარგვასთან დაკავშირებით. აი, როგორ უნდა გაუმკლავდეს HACCP-ის გუნდი პროცესს:
- რისკებიის შეფასება: მას შემდეგ, რაც პროდუქტი საეჭვოდ გამოვლინდება, HACCP-ის გუნდმა უნდა შეაფასოს რისკი, რომელიც მას უქმნის მომხმარებელთა უსაფრთხოებას. ეს შეიძლება მოიცავდეს მიკრობული ანალიზების ჩატარებას, პროცესის გადახრის გადახედვას ან დაბინძურების რისკების შესწავლას.
- ძირეული მიზეზის ანალიზი: გუნდმა უნდა დაადგინოს, რატომ არის პროდუქტი შეუსაბამო. იყო თუ არა ტექნიკის გაუმართაობა? ადამიანის შეცდომა? ან დაბინძურება კრიტიკულ საკონტროლო წერტილში (CCP)? ეს ანალიზი ხელს უწყობს მომავალი ინციდენტების თავიდან აცილებას.
- მაკორექტირებელი მოქმედებები: ძირეული მიზეზის დადგენის შემდეგ, HACCP-ის გუნდმა უნდა განახორციელოს მაკორექტირებელი ქმედებები, როგორიცაა პროცესების რეგულირება, თანამშრომლების გადამზადება ან CCP-ების კრიტიკული ლიმიტების დახვეწა. ეს ქმედებები უზრუნველყოფს, რომ მსგავსი პრობლემები აღარ მოხდეს.
- პროდუქტის გამოხმობის შესახებ გადაწყვეტილების მიღება: HACCP-ის გუნდმა, ხშირად ხარისხის უზრუნველყოფის (QA) გუნდთან კოორდინაციით, უნდა გადაწყვიტოს, შეიძლება თუ არა პროდუქტის გადამუშავება ან გამოხმობა და განადგურება. ზოგიერთ შემთხვევაში, პროდუქტების უსაფრთხოდ გადამუშავება შესაძლებელია; სხვა შემთხვევაში, პროდუქტი უნდა განადგურდეს, რათა თავიდან იქნას აცილებული რაიმე რისკი.
“HOLD”-ის ზონის მართვის საუკეთესო პრაქტიკა

შენახვის ზონის ფუნქციის ოპტიმიზაციის მიზნით, მწარმოებლებმა უნდა მიიღონ შემდეგი პრაქტიკა:
- სწორი მარკირება: დარწმუნდით, რომ ყველა პროდუქტი “HOLD”-ის ზონაში ნათლად არის ეტიკეტირებული დაყოვნების მიზეზით და თარიღით.
- სეგრეგაცია: სასურველია ფიზიკური სეგრეგაცია, მაგრამ ზოგიერთ შემთხვევაში, ვირტუალური ან ელექტრონული სეგრეგაცია (მაგალითად, საწყობის მართვის სისტემაში) შეიძლება გამოყენებულ იქნას უნებართვო გამოყენების თავიდან ასაცილებლად.
- თანამშრომლების გადამზადება: ყველა პერსონალი უნდა იყოს მომზადებული და იცოდეს “HOLD”-ის ზონის მართვა.
- დოკუმენტაცია: შეინახეთ საფუძვლიანი დოკუმენტაცია “HOLD”-ის ზონაში არსებული ყველა პროდუქტისთვის, მათ შორის დაყოვნების მიზეზი, რისკის შეფასების პროცესი, მაკორექტირებელი ქმედებები და საბოლოო გადაწყვეტილებები.
შეჯამება

კარგად მართვადი “HOLD”-ის ზონა არის ნებისმიერი საკვების წარმოების ობიექტის ხარისხის კონტროლისა და უსაფრთხოების პროცესების ძირითადი ნაწილი. ის მოქმედებს როგორც ბარიერი და ხელს უშლის შეუსაბამო ან საეჭვო პროდუქტების ბაზარზე მოხვედრას და იცავს მომხმარებლებს სურსათის უვნებლობის პოტენციური საფრთხეებისგან. HACCP-ის გუნდის ჩართულობით და მკაცრი პროცედურების დაცვით, “HOLD”-ის ზონა ასევე მნიშვნელოვან როლს ასრულებს პროდუქციის გამოხმობის რისკების შემცირებაში და საკვების წარმოების პროცესის მთლიანობის შენარჩუნებაში.



