ქართული თხილის საფრთხეები შეიძლება იყოს სხვადასხვანაირი, მაგრამ ყველაზე მნიშვნელოვანი საფრთხე არის ობი და აფლოტაქსინები. დღეს Food Safety Alliance-ი მოგიყვებათ თუ რას უნდა მიაქციოს ყურადღება ყველა ქართველმა მწარმოებელმა და მომხმარებლებმა თხილეულის წარმოების და ყიდვის დროს, აგიხსნით სურსათის უვნებლობის რისკებს და შემოგთავაზებთ პრევენციულ ღონისძიებებს GHP / GMP და HACCP -ის მითითებების მიხედვით.
საქართველო არის თხილის ერთ-ერთი მთავარი მწარმოებელი ქვეყანა, სადაც ხდება მცირე და მსხვილი ადგილობრივი თხილის მწარმოებლების მიერ ადგილობრივი და საერთაშორისო ბაზრებს უზრუნველუყოფა თხილით. თხილი არა მხოლოდ შემოსავლის წყაროა, არამედ ეროვნული სიამაყეა — საქართველოდან თხილის ექსპორტი ხდება ევროპაში და მის ფარგლებს გარეთ. მაგრამ მაღალ მოთხოვნილებასთან ერთად მოდის მაღალი პასუხისმგებლობა, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც საქმე ეხება სურსათის უვნებლობის რისკებს, როგორიცაა აფლოტაქსინები, ობი და შეუსაბამო შენახვის პირობები.
ბოლო წლებში, აფლატოქსინით დაბინძურების გამო, ევროკავშირის საზღვრებზე ქართული თხილის პარტია მრავალჯერ იყო უარყოფილი. ეს ტოქსინები, რომლებიც წარმოიქმნება გარკვეული ფორმების მიერ, სერიოზულ ჯანმრთელობის რისკებს უქმნის მომხმარებლებს, მათ შორის იწვევს ადამიანში ღვიძლის კიბოს, განსაკუთრებით აფლატოქსინებით დაბინძური საკვების ხანგრძლივი დროით გამოყენების შემდეგ. სამწუხაროდ, აფლატოქსინები უხილავი, უსუნო და გემოს გარეშეა, რაც მათ ტესტირების გარეშე აღმოჩენას ართულებს. მათთვის სასურველი გარემო არის თბილი, ნოტიო, ცუდად ვენტილირებად გარემო, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ თხილი არ არის სათანადოდ გამშრალი და შენახული.
აქ არის ყველაზე გავრცელებული მიზეზები საქართველოს თხილის მიწოდების ჯაჭვში, სადაც ხდება დაბინძურების ან ჰიგიენის საკითხების დარღვევა:
ობის და აფლატოქსინების რისკის შესამცირებლად ქართველ მწარმოებლებს შეუძლიათ განახორციელონ შემდეგი ჰიგიენური პრაქტიკა:
თუ საქართველოში თხილის მწარმოებელი ხართ, დროა, სურსათის უვნებლობას სერიოზულად შეხედოთ და გააუმჯობესოთ თქვენი ბიზნესი. მიუხედავად იმისა, მუშაობთ რამდენიმე საშრობი მაგიდით თუ ამუშავებთ თხილს დიდ გადამამუშავებელ საწარმოში, ჰიგიენის, შენახვისა და მონიტორინგის მოთხოვნები უნდა იყოს დაცული.
თუ გსურთ რომ დაგეხმაროთ HACCP-ის გეგმის დანერგვაში ან თქვენს დაწესებულებაში ჰიგიენის გაუმჯობესებაში, დაგვიკავშირდით და ჩვენი პროფესიონალები დაგეხმარებიან შესაბამისი სტანდარტების დანერგვაში და მხარდაჭერაში.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით