საქართველო ცნობილია თავისი მინერალური წყლებით, ბაზარზე ყველაზე მსხვილი მოთამაშეები კი არიან ბორჯომი, ნაბეღლავი და ლიკანი. მინერალური წყალი ცნობილია თავისი თერაპიული სარგებლით და უნიკალური გემოთი. მაგრამ მიუხედავად იმისა, ჩვენ უნდა ვიცოდეთ თუ რა საფრთხეებს შეიცავს ქართული მინერალური წყალი, რომ ბუნებრივი წყაროებიდან სუფთად მოწოდებული წყალი, ნაკადულიდან შეფუთვამდე იყოს უვნებელი. მინერალური წყლის წარმოების რამოდენიმე მნიშვნელოვანი სურსათის უვნებლობის რისკი არის: პლასტმასის ბოთლების მიგრაცია, მიკრობიოლოგიური რისკები და ეტიკეტირების საკითხები.
დღეს Food Safety Alliance-ი მოგიყვებათ მინერალური წყლის საიდუმლოებს.
წყალმა შეიძლება დაიწყოს თავისი ცხოვრება სუფთა მთებში, მაგრამ შემდეგ უნდა გაიაროს მილები, ტანკები, ფილტრები, და შეფუთვა. თუ რომელიმე ამ ეტაპზე მოხდა დარღვევა, საბოლოო პროდუქტი შეიძლება იყოს დაბინძურებული — ქიმიურად, ფიზიკურად ან მიკრობიოლოგიურად.
სურსათის უვნებლობის ძირითადი რისკები:
პლასტმასის ბოთლებს შეუძლიათ წყალში მავნე ნივთიერებების გამოყოფა-განსაკუთრებით თუ სასმელი წყალი:
მიგრაციის ტესტირება უზრუნველყოფს, რომ შეფუთვისთვის გამოყენებული მასალები (განსაკუთრებით PET ბოთლები) არ გადაიტანს წყალში ისეთ მავნე ნივთიერებებს, როგორიცაა bpa ან ანტიმონი. მიგრაციის ტესტის ჩატარება საჭიროა ყველა საკვებთან კონტაქტში მყოფი შესაფუთი მასალისთვის.
აღნიშნული რისკების თავიდან აცილების მიზნით აუცილებლად უნდა გავითვალისწინოთ შემდეგი რეკომენდაციები, რომ ჩვენს მინერალური/არამინერალური წყლის საწარმოში არ იყოს არანაირი სურსათის უვნებლობის დარღვევა:
მინერალური წყლის წარმოების პროცესში არსებობს მნიშვნელოვანი საკონტროლო წერტილები, ესენია:
გარდა ამისა აუცილებლად უნდა იყოს დანერგილი და მხარდაჭერილი HACCP-ის სისტემები წარმოების სრული ჯაჭვის ყველა ეტაპზე. ჩანაწერების წარმოება უნდა ხდებოდეს რეგურალურად და ჩანაწერები უნდა ასახავდეს უტყუარ ინფორმაციას.
საქართველოს მინერალურ წყალს გლობალური მიმზიდველობა აქვს. მაგრამ საერთაშორისო კონკურენციის გასაწევად, ჩვენ უნდა ვუზრუნველვყოთ, რომ ჩვენი პროდუქტი და შესაფუთი იყოს უვნებელი და საბოლოო მომხმარებელი კი კმაყოფილი.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით