სურსათის უვნებლობის სფეროში, საფრთხის ანალიზი და კრიტიკული საკონტროლო წერტილები (HACCP) წარმოადგენს ოქროს სტანდარტს, ხაზს უსვამს სისტემატურ და პრევენციულ მიდგომას. დღეს Food Safety Alliance ისაუბრებს HACCP-ის მე-6 პრინციპზე-გადამოწმების პროცედურების დადგენაზე (ვერიფიკაცია). რა უნდა გავაკეთოთ რომ დავნერგოთ გადამოწმების პროცედურები ამა თუ იმ კვების ობიექტზე ან საწარმოში? დღეს ჩვენ გაგიზიარებთ თუ რა მნიშვნელობა აქვს გადამოწმების პროცედურებს და მოგცემთ რჩევებს თუ როგორ გამოიყენოთ ვერიფიკაცია პრაქტიკაში.
გადამოწმების მნიშვნელობის გაგება:
გადამოწმება არის HACCP-ის ხერხემალი, რომელიც ემსახურება სურსათის უვნებლობის სისტემის მექანიზმის დასადასტურებლად, რომ სისტემის ყველა ასპექტი ფუნქციონირებს დანიშნულებისამებრ. ეს უზრუნველყოფს HACCP-ის გეგმის ეფექტურობის შენარჩუნებას და კონტროლის ზომების გაუმჯობესებას. სტატისტიკა აჩვენებს, რომ ეფექტური შემოწმების პროცედურები მნიშვნელოვნად ამცირებს საკვებით გადამდები დაავადებების რისკს, რაც მას სურსათის უვნებლობის მართვის შეუცვლელ ნაწილად აქცევს.
გადამოწმება მოიცავს მრავალმხრივ მიდგომას. რეგულარული აუდიტი და ინსპექტირება აუცილებელი ელემენტებია. ინდუსტრიის სტანდარტებისა, როგორიც არის GMP და საქართველოს 173 დადგენილების მოთხოვნების გათვალისწინებით, ბიზნესოპერატორებს შეუძლიათ თავიანთი პროდუქტი და მომსახურება გაუტოლონ საერთაშორისო წარმოების სანიმუშო პრაქტიკებსა და სტანდარტებს.
პერსონალის სწავლება არის ერთ-ერთი აუცილებელი ხელსაწყო ეფექტური მუშაობისთვის. თუ ჩვენ გვინდა ვერიფიკაციის შესრულება 100%, აუცილებელია ჩვენი თანამშრომლების საჭირო უნარებით გადამზადება. თუ რატომ არის ტრენინგები მნიშვნელოვანი ჩვენს HACCP-ის ტრენინგის ბლოგში გაიგებთ.
ხშირად ბიზნესოპერატორებს უჩნდებათ კითხვა თუ რა პერიოდულობით უნდა ხდებოდეს ვერიფიკაციის ჩატარება და რის საფუძველზე. ამასთან დაკავშირებით არის მსოფლიოში გაწერილი სტანდარტები და სტანდარტული პროცედურები და სიხშირე, მაგრამ საჭიროა თითოეულმა კომპანიამ თავისი სპეციფიკაციიდან და დატვირთულობიდან დაადგინოს ვერიფიკაციის პერიოდულობა, რომ შესრულებული სმაუშაოები იყოს ეფექტური.
HACCP-ის მე-6 პრინციპი არის მთავარი გზა სურსათის უვნებლობის მართვის სისტემის წარმატების უზრუნველსაყოფად. ეფექტური შემოწმების პროცედურების დადგენა არ არის მხოლოდ მარეგულირებელის და საკანონმდებლო მოთხოვნების დაკმაყოფილება; ეს არის საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის დაცვის ვალდებულება. მოცემული პრაქტიკული რჩევების გათვალისწინებით და წარმოების სანიმუშო პრაქტიკის დანერგვით, ბიზნესს შეუძლია გააძლიეროს თავისი ბრენდი, რეპუტაცია და სურსათის უვნებლობის ხარისხის დონე.
ასევე შეგიძლიათ გაეცნოთ სურსათის უვნებლობის მოთხოვნებს ღვინის წარმოების კუთხით ან დაესწროთ ჩვენს ონლაინ ტრენინგს რომელიც ჩატარდება 10 თებერვალს. დასწრების სურვილის შემთხვევაში შეავსეთ სარეგისტრაციო ფორმა.
ღვინის წარმოებაში ხარისხისა და უსაფრთხოების უზრუნველყოფა: HACCP-ის როლი
გამოყენებული ლიტერატურა
https://rb.gy/12wy7g
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით