სურსათის წარმოებისა და შეფუთვის სამყაროში უსაფრთხოება უმთავრესია. HACCP-ის გეგმის კრიტიკული როლი სურსათის წარმოების დროს, რა უნდა ვიცოდეთ? იმის უზრუნველყოფა, რომ ჩვენს მიერ მოხმარებული პროდუქტები თავისუფალია პათოგენებისგან და უსაფრთხოა საჭმელად, არის მთავარი პრიორიტეტი როგორც მწარმოებლებისთვის, ასევე მომხმარებლებისთვის. ამ მიზნის მისაღწევად ერთ-ერთი აუცილებელი ინსტრუმენტია საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების (HACCP) გეგმა. სურსათის უვნებლობის მართვის ეს ყოვლისმომცველი სისტემა მოიცავს წარმოების პროცესის ყველა ასპექტს, ნედლეულის მიღებიდან მზა პროდუქტის საწყობამდე. ამ ბლოგში Food Safety Alliance-ი ჩაუღრმავდება HACCP-ის გეგმის ძირითად ელემენტებს და რატომ არის ის სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანი ჩვენი საკვების წარმოების უსაფრთხოებისა და სრულყოფილების შენარჩუნებაში.
დოკუმენტირებული HACCP გეგმა
უპირველეს ყოვლისა, საკვების წარმოებისა და შეფუთვის ყველა ეტაპზე უნდა იყოს კარგად დოკუმენტირებული HACCP გეგმა. ეს გეგმა წარმოადგენს ქვაკუთხედს სურსათის უვნებლობის მთელი პროცესისთვის. იგი ასახავს კონკრეტულ ზომებსა და კონტროლს, რომელიც უნდა იყოს ადგილზე, რათა უზრუნველყოს პროდუქციის უსაფრთხოება. გეგმა უნდა მოიცავდეს ყველა საწარმოო და შეფუთვის ხაზს და საწარმოში წარმოებულ ყველა პროდუქტს. ეს მოიცავს მთელი წარმოების ოპერაციის შემოწმებას, დაწყებული ნედლეულის მიღებიდან მათ შენახვამდე და საბოლოო პროდუქტის გადატვირტვით საწყობში.
მიკრობიოლოგიური რისკები
მიკრობიოლოგიური დაბინძურება მნიშვნელოვანი რისკია კვების მრეწველობაში. HACCP-ის გეგმა ითვალისწინებს ჯვარედინი დაბინძურების პოტენციალს და ყოფს წარმოებას ზონებად მაღალი სისუფთავის და საშუალო სისუფთავის ტერიტორიების გასაყოფად. გარდა ამისა, განსაკუთრებული ყურადღება ეთმობა” მაღალი სისუფთავის” ადგილებს, სადაც მიკრობიოლოგიურად მგრძნობიარე პროდუქტების ღია პროცესით დამუშავება ხდება.
გარემოს ზემოქმედება ასევე მნიშვნელოვანია, რადგან ობიექტის მიმდებარე გარემოსა და მასთან დაკავშირებული შენობა-ნაგებობებიც უნდა იყოს შესაბამის მდგომარეობაში. ობიექტის გარეთ არსებულმა ფაქტორებმა შეიძლება გავლენა მოახდინონ როგორც პროცესზე, ასევე პროდუქტის მთლიანობაზე, რაც აუცილებელად HACCP-ის გეგმაში უნდა გავითვალისწინოთ.
საფრთხის კატეგორიები
არსებობს ოთხი ძირითადი საფრთხის კატეგორია: მიკრობიოლოგიური, ფიზიკური, ქიმიური და ალერგენი.
HACCP-ის გეგმა არ არის ერთპიროვნული სამუშაო. ეს არის კოლექტიური ძალისხმევა, რომელიც უნდა განხორციელდეს კომპეტენტური კროსს-ფუნქციონალური გუნდის მიერ. HACCP-ის გუნდის ლიდერი უნდა იყოს ხელმძღვანელობდეს გუნდს და მის წევრებს, რომელიც უზრუნველყოფს სურსათის უვნებლობის მაღალი დონის ცოდნის ვალდებულებას.
რეგულარული განახლებები
HACCP-ის გეგმის გადახედვა ყოველწლიურად მაინც უნდა ხდებოდეს. აღჭურვილობის, პროცესების, პროდუქტების, ინგრედიენტებისა და ნედლეულის ნებისმიერი ცვლილება უნდა იყოს გადახედილი. გარდა ამისა, HACCP-ის გუნდის შემადგენლობა პერიოდულად უნდა შეფასდეს ტრენინგისა და გამოცდილების საჭირო დონის შესანარჩუნებლად. თუ გსურთ თქვენი გუნდის წევრების გადამზადება შეგიძლიათ დაესწროთ ჩვენს ორდღიან (26-27 ოქტომბერი) ტრენინგს და რეგისტრაცია გაიაროთ ბმულზე.
ვერიფიკაცია და ვალიდაცია
HACCP-ის გეგმამ უნდა გაიაროს ვალიდაცია HACCP-ის გუნდის მიერ წელიწადში ერთხელ მაინც, რაც უზრუნველყოფს მის ეფექტურობას. გეგმაში განსაზღვრული კონტროლი ასევე რეგულარულად უნდა შემოწმდეს მისი საიმედოობის შესანარჩუნებლად.
მომხმარებელთა საჩივრები და უკუკავშირი
მნიშვნელოვანია სამომხმარებლო საჩივრების გათვალისწინება კვების მრეწველობის ბიზნესში, HACCP-ის გეგმა უნდა გადაიხედოს და შემოწმდეს მასში გაწერილი კონტროლი ღონისძიებები. მომხმარებლის საფუძველზე შესაძლებელია სახელმწიფო ორგანოებიდან მოხდეს ობიექტის შემოწმება და 173 დადგენილების მიხედვით სანიტარული მდგომარეობის გადამოწმება.
შეჯამება
HACCP გეგმა არის სურსათის უვნებლობის მთავარი ნაწილი წარმოებისა და შეფუთვის ინდუსტრიაში. ეს არის ყოვლისმომცველი, განვითარებადი და კოლექტიური ძალისხმევა იმის უზრუნველსაყოფად, რომ საკვები, რომელსაც ჩვენ მოვიხმართ, არის უსაფრთხო, ჯანსაღი და საფრთხეებისგან თავისუფალი. ფრთხილი დაგეგმვით, შესრულებით და უწყვეტი გაუმჯობესებით, ჩვენ შეგვიძლია დავიცვათ ჩვენი მომხმარებლების ჯანმრთელობა. მსოფლიოს მაშტაბით უსაფრთხოება და ხარისხი უმთავრესია, ხოლო HACCP-ის გეგმა წარმოადგენს საკვების წარმოების სანდოობის ერთ-ერთ მნიშვნელოვან ელემენტს.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით