სურსათის ეტიკეტირება სურსათის უვნებლობისა და მომხმარებელთა დაცვის აუცილებელი ნაწილია. ის გთავაზობთ ძვირფას ინფორმაციას პროდუქტის, მისი ინგრედიენტების, კვების ღირებულებისა და ნებისმიერი პოტენციური ალერგენის შესახებ, სხვა საკითხებთან ერთად. ამ ბლოგში ჩვენ უფრო ახლოს გავეცნობით სურსათის ეტიკეტირებას, მის მნიშვნელობას და საქართველოში არსებულ რეგულაციებს.
Food Safety Alliance არის საკონსულტაციო, რომელიც ემსახურება სურსათის უვნებლობის ხელშეწყობას საქართველოში. მეტი ინფორმაციის ნახვა შეგიძლიათ ოფიციალურ საიტზე.
რაც შეეხება საკვების ეტიკეტირებას, არსებობს რამდენიმე ძირითადი ინფორმაცია, რომელიც უნდა იყოს დატანილი პროდუქტის ეტიკეტზე. უპირველეს ყოვლისა, პროდუქტის სახელი ნათლად უნდა იყოს ნაჩვენები. გარდა ამისა, ინგრედიენტების სია ადვილად უნდა იყოს ხელმისაწვდომი და უზრუნველყოს გამოყენებული ყველა ინგრედიენტის სრული და ზუსტი ჩამონათვალი. ნებისმიერი პოტენციური ალერგენი მკაფიოდ უნდა იყოს მონიშნული, ინგრედიენტების ჩამონათვალში ან ცალკე განყოფილებაში.
ინფორმაცია საკვების შესახებ ეტიკეტირების მნიშვნელოვანი ნაწილია. ეს ინფორმაცია შეიძლება შეიცავდეს კალორიების, ცხიმის, ცილის და სხვა საკვები ნივთიერებების რაოდენობას პროდუქტში. მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ ეს ინფორმაცია უნდა იყოს ზუსტი და მართალი, რომ მომხმარებელი შეცდომაში არ შევიდეს.
საქართველოში სურსათის ეტიკეტირება რეგულირდება 301-ე რეგულაციით, რომელიც ადგენს ქვეყანაში სურსათის ეტიკეტირების მოთხოვნებს. აღნიშნული რეგულაცია ხელმისაწვდომია საქართველოს მთავრობის ოფიციალურ ვებგვერდზე.
როგორც მომხმარებლებმა, მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ საკვების ეტიკეტირებას მისი შეძენის დროს. საკვების ეტიკეტებზე მოწოდებული ინფორმაციის მიღებით, შეგიძლიათ გააკეთოთ რაციონალური არჩევანი თქვენს მიერ მოხმარებული პროდუქტების შესახებ და დარწმუნდეთ, რომ ის აკმაყოფილებს თქვენს საჭიროებებს.
სასურსათო პროდუქტებზე განთავსებული ეტიკეტები, მორგებულია თითოეული მომხმარებლის კონკრეტული საჭიროებების დასაკმაყოფილებლად და ხელს უწყბს საქართველოს რეგულაციების დაცვას.
ეტიკეტირება არის HACCP-ის (საფრთხის ანალიზი და კრიტიკული საკონტროლო წერტილები) აუცილებელი კომპონენტი, სურსათის უვნებლობის მართვის სისტემა, რომლის მიზანია საკვებით გადამდები დაავადებების თავიდან აცილება. HACCP-ის პრინციპების დანერგვით, სურსათის ბიზნესს შეუძლია პოტენციური საფრთხეების იდენტიფიცირება და მათი თავიდან ასაცილებლად ნაბიჯების გადადგმა, მათ შორის პროდუქციის სათანადო მარკირება სურსათის ეტიკეტირების მიხედვით.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით