კვერცხები მსოფლიოს უმეტეს ოჯახებსა და კვების ობიექტებში ძირითადი პროდუქტია. როგორ მივიღოთ, დავამუშავოთ და შევინახოთ კვერცხი?ზუსტად ამ წესების შესახებ დღეს Food Safety Alliance-ი მოგაწვდით დეტალურ ინფორმაციას.
კვერცხი არის ერთ-ერთი ძირითადი ინგრედიენტი სხვადასხვა კერძებში. თუმცა, არასწორი მიღება, რეცხვა და შენახვა შეიძლება გამოიწვიოს სურსათის უვნებლობის სერიოზული რისკები.
სალმონელას საფრთხე
სალმონელა არის ბაქტერიების ჯგუფი, რომელიც გვხვდება ცხოველების ნაწლავებში, მათ შორის ფრინველებში. სალმონელათი დაბინძურებული საკვების მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს სალმონელოზი, დაავადება, რომელსაც ახასიათებს მუცლის კრუნჩხვები, დიარეა, ცხელება და ღებინება. გარკვეული სეგმენტისთვის, როგორიცაა მოხუცები, ბავშვები და ორსულები, ეს შეიძლება იყოს მძიმე ან ფატალურიც კი.
კვერცხები შეიძლება დაბინძურდეს ორი ძირითადი გზით:
გარე: ნაჭუჭის ფეკალური კონტაქტის მეშვეობით.
შიდა: თუ ქათამი ატარებს ბაქტერიას და გადასცემს მას კვერცხუჯრედში.
1. კვერცხების მიღება
მიღებისას ყოველთვის შეამოწმეთ კვერცხის მდგომარეობა. თავი შეიკავეთ დაბზარული ან ბინძური კვერცსი მიღებისგან.
დარწმუნდით, რომ კვერცხები ინახება 45°F (7.2°c) – ზე ან მის ქვემოთ ტრანსპორტირების დროს.
2. კვერცხის რეცხვა/დეზინფექცია:
კვერცხის დასუფთავება აუცილებელია, მაგრამ შეიძლება სახიფათო იყოს. სარეცხმა საშუალებამ შეიძლება ამოიღოს ბუნებრივი დამცავი საფარი კვერცხიდან, რაც უფრო ფოროვანს და მგრძნობიარეს გახდის ბაქტერიებს.
თუ კვერცხის გარეცხვას გადაწყვეტთ, გამოიყენეთ თბილი წყალი, რათა თავიდან აიცილოთ ბაქტერიების გამრავლება კვერცხში და დაუყოვნებლივ გააშრეთ ისინი სუფთა ქსოვილით ან ქაღალდის პირსახოცით.
3. კვერცხის შენახვა:
შეინახეთ კვერცხები თავდაპირველ მუყაოში ან სუფთა, დაფარულ კონტეინერში, რათა თავიდან აიცილოთ ჯვარედინი დაბინძურება. ყოველთვის შეინახეთ კვერცხი მაცივარში 45°F (7.2°c) ტემპერატურაზე ან მის ქვემოთ. არ შეინახოთ კვერცხი ძლიერი სუნიანი საკვების მახლობლად, რადგან მათ შეუძლიათ სუნის შთანთქმა.
რეკომენდაციები:
HACCP-ის როლი (საფრთხის ანალიზი და კრიტიკული საკონტროლო წერტილები)
HACCP-ი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს სურსათის უვნებლობის უზრუნველყოფაში. ეს არის სისტემური პრევენციული მიდგომა სურსათის უვნებლობის მიმართ, რომელიც ეხება ფიზიკურ, ქიმიურ და ბიოლოგიურ საფრთხეებს. რა კავშირია HACCP-სა და კვერცხის მიღება, რეცხვა და შენახვას შორის?
შეჯამება
კარგად მომზადებული კვერცხის ან ფუმფულა ომლეტის მიმზიდველობა არასოდეს უნდა შეფერხდეს საკვებით გამოწვეული დაავადებების რისკებით. მიღების, დასუფთავებისა და შენახვის სწორი პრაქტიკის გაგებით და დანერგვით, საერთაშორისო სტანდარტებისა და HACCP-ის მიერ შემოთავაზებულ სახელმძღვანელო მითითებებთან ერთად, ჩვენ შეგვიძლია უზრუნველვყოთ, რომ კვერცხი დარჩეს უსაფრთხო, გემრიელი და მრავალმხრივი ინგრედიენტი ჩვენს კულინარიულ რეპერტუარში.
თუ თქვენ და თქვენს პერსონალს ჭირდება სურსათის უვნებლობის ცოდნის გაღრმავება, შეგიძლიათ დაესწროთ ტრენინგს რომელიც ჩატარდება 21-22 ოქტომბერს. რეგისტრაცია შეგიძლიათ გაიაროთ ბმულზე.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით