ღვინო – დიდი ისტორიის, მეცნიერებისა და კულტურის მატარებელი სასმელია, რომელიც დღეს, მთელი მსოფლიოს მასშტაბით უამრავ ქვეყანაში მზადდება. ღვინის ტექნოლოგია სათავეს შორეული წარსულიდან იღებს, თუმცა არა კლასიკური გაგებით. ღვინის წარმოებისა და მირთმევის ტრადიცია გვხვდება ძველ საბერძნეთში, რომში და სხვა დიდი კულტურის მქონე ქვეყნებში. უძველესი ხალხი ღვინოს გამოიყენებდა არა მხოლოდ საკვებთან მისაყოლებლად, არამედ რელიგიურ რიტუალებში და სამკურნალოდაც კი.
წარსულიდან დღემდე ღვინოს როგორც ალკოჰოლურ სასმელს არ დაუკარგავს ზემოხსენებული თვისებები. ჩამოყალიბდა და შეიცვალა ღვინის კულტურის, ყურძნის მოყვანის, დაწურვისა და რეალიზაციის სტანდარტები.
ჩვენ უკვე ვიცით, რომ საქართველო ვაზის ქვეყანაა, სადაც ისეთ ღვინოს სვამენ, როგორც არსად დედამიწის ზურგზე. კარგი ღვინის დაყენება კი სწორად მევენახეობიდან, მისი სწორად მოვლა დამუშავების ეტაპიდან იწყება.
ყურძნის დაკრეფიდან მარნამდე – FSA-ს დღევანდელ ბლოგში გაგიზიარებთ საინტერესო რჩევებსა და რეკომენდაციებს ღვინის წარმოების მრავალფეროვანი ეტაპების შესახებ.
ჩვენმა მკითხველმა კარგად იცის, რომ საკვების უვნებლობა ფართო და მასშტაბური მცნებაა, რომელიც გულისხმობს როგორ ყოველდღიური საკვები რაციონის, ასევე სწრაფი კვების, რესტორნებისა და სხვა საწარმოებში დამზადებული პროდუქტის უსაფრთხოებას. დღეს ყველაზე აქტუალურ და მნიშვნელოვან პროდუქტზე – ღვინოზე მოგიყვებით.
ღვინის უსაზღვრო ასორტიმენტით მდიდარ ბაზარზე ძირითადად არსებობს ორი ტიპის ღვინო: ქარხნული და ოჯახური. მიუხედავად იმისა, რომ ხშირად გვსმენია ფრაზა: ‘’ნატურალური, ქართული ტრადიციული ღვინო’’ სულაც არ ნიშნავს, რომ ნატურალური აუცილებლად სასარგებლოა. ქარხნული და ოჯახური მეღვინეობები ერთმანეთისგან რადიკალურად განსხვავდებიან, მაგრამ მათ ერთი რამ აერთიანებთ – სისუფთავისა და ჰიგიენური პირობების დაცვა. მეღვინეობაში კარგი ღვინის მისაღებად ერთ-ერთ უმთავრეს პირობას მაღალხარისხოვანი ჰიგიენისა და საერტაშორისოდ აღიარებული სტანდარტების დაცვა წარმოადგენს.
ცნობილია, რომ 2005 წლის 16 თებერვალს ქართული ღვინისა და ალკოჰოლურ კომპანიას – GWS (Georgian Wines Spirits) -ს ოფიციალურად გადაეცა ხარისხის მენეჯმენტის (ISO 9001:2000) და კვების პროდუქტების უსაფრთხოების (HACCP) სისტემების საერთაშორისო სერტიფიკატები.
კომპანია GWS-ი გახდა პირველი კომპანია საქართველოში, რომელმაც მიიღო საკვები პროდუქტების უსაფრთხოების HACCP სისტემის საერთაშორისო სერტიფიკატი და კვების მრეწველობის პირველი კომპანია, რომელმაც მიიღო ISO 9001:2000 სისტემის საერთაშორისო სერტიფიკატი.
საქართველოში 2005 წლიდან დღემდე არსებობს უკვე უამრავი აკრედიტებული, სერტიფიცირებული საწარმო, რომელიც ქართველ მომხმარებელს სუფთა, ნატურალურ და რაც მთავარია უსაფრთხო ღვინის ნაირსახეობებს სთავაზობს.
ნებისმიერ პირს, ვინც რთველის სეზონზე ემზადება ყურძნის დასაკრეფად ვუზიარებთ რამდენიმე აქტუალურ და მარტივ რჩევას, რომელიც ჯანსაღი, სუფთა ღვინის დაყენებაში დაეხმარება:
• გამორეცხეთ ცივი წყლით
• მოამზადეთ კირწყალი და შეღებეთ ქვევრის კედლები.
• ჩაასხით ქვევრში ადურებული წყალი და დააფარე თავსახური
• დაორთქლილი ქვევრის კედლები კარგად მოვასუფთავოთ ლიმონმჟავიანი
წყალხსნარით
• გავავლოთ ცივი წყალი და კარგად ამოვაშროთ
ღვინისა შეხამება კერძთან – კლასიკური ვარიაციები
ცნობილია ღვინისა და კონკრეტული კერძის შეხამების კლასიკური ვარიაციები. ცნობილია, რომ ღვინის მთავარი დანიშნულებაა ხაზი გაუსვას საკვების ღირსებას ან დამალოს მისი ნაკლი. ამიტომ ზოგჯერ, ღვინოს მას შემდეგ ირჩევენ, როცა საკვები უკვე შერჩეულია. FSA გიზიარებთ 5 კერძს შესაბამისი ღვინის შეხამებით:
მსხვილი საწარმოები, ღვინის რეალიზაცია და HACCP
ჩვენ ვიცით, რომ ევროპული სურსათის კანონმდებლობის თანახმად, „საკვები ჩაითვლება არაუსაფრთხოდ, თუ ის საზიანოა ჯანმრთელობისთვის ან უვარგისია ადამიანის პირადი ან სარეალიზაციო მოხმარებისთვის“. Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) სისტემები განისაზღვრება, როგორც პრევენციული პროგრამები, რომლებიც ორიენტირებულია უსაფრთხო საკვები პროდუქტების წარმოებაზე, შესაბამისად დიდი თუ საშუალო საწარმოებისთვის მისი დანერგვა აუცილებელი და სავალდებულოა.
ძირითად საფრთხეს როგორც ყველგან მაღალ ტექნოლოგიური მოწყიობილობები, მათი მასალის შემადგენლობა და ჯვარედინი დაბინძურება წარმოადგენს. მიუხედავად იმისა, რომ პერსონალის პირდაპირი შეხების გარეშე შეიძლება დამზადდეს ღვინო, რისკი იმის, რომ უჯრედულ დონეზე მასში იარსებებს სხვადასხვა ნივთიერებათა ნაწილაკები მაღალია. გაწული წლის სტატისტიკური მონაცემებით იტალია, საფრანგეთი და ესპანეთი ღვინის მწარმოებელთა სამეულში იყვნენ მსოფლიოში. 2021 წელს საფრანგეთმა დაახლოებით 37,6 მილიონი ჰექტოლიტრი ღვინო აწარმოა. იტალია, საფრანგეთი და ესპანეთი ღვინის მწარმოებელი ქვეყნებია მსოფლიოში. 2019 წელს იტალიის ღვინის წარმოებამ თითქმის 47,5 მილიონი ჰექტოლიტრი შეადგინა. იმავე წელს წარმოებული ღვინის მთლიანი მოცულობა მსოფლიოში დაახლოებით 260 მილიონი ჰექტოლიტრი იყო.
HACCP-ის 7 პრინციპი და რეგულაციები ის განუყოფელი და აუცილებელი ნაწილია, რომელიც თითოეულ კვების ობიექსტსა თუ დიდ საწარმოს უნდა ჰქონდეს. თუ გსურთ მეტი გაიგოთ HACCP-ისა და მისი პრინციპების შესახებ, დანერგოთ იგი თქვენს ობიექტზე და გყავდეთ ერთგული მომხმარებელი, მოგვწერე ან დაგვიკავშირდი Food Safety Alliance – ის ოფიციალურ ფეისბუქის გვერდზე.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით