დღეს Food Safety Alliance-ი ისაუბრებს ჰიგიენური წესების შესახებ, რომელიც სურსათის წარმოების სამყაროში, უნაკლო ჰიგიენის დაცვა წარმატებისთვის უმნიშვნელოვანესია. ეს არ არის მხოლოდ გემრიელი კერძების შექმნა, არამედ მომხმარებელთა უსაფრთხოებისა და კეთილდღეობის უზრუნველყოფა. ამ ბლოგში ჩვენ ჩავუღრმავდებით აუცილებელ ჰიგიენურ წესებსა და პრაქტიკას, რომელიც ყველა კვების ბიზნესოპერატორმა უნდა დაიცვას სისუფთავისა და უვნებლობის (HACCP) უმაღლესი სტანდარტების დასაცავად.
1. სანიტარიის სტანდარტები
სისუფთავე არის საფუძველი, რომელზეც აშენებულია უვნებელი საკვების წარმოების პროცესი. მკაცრი სანიტარიის სტანდარტების დაცვა მნიშვნელოვანია პოტენციური დამაბინძურებლების აღმოსაფხვრელად და საბოლოო პროდუქტის ხარისხის უზრუნველსაყოფად. აღჭურვილობის სწორად გაწმენდა და კარგად ორგანიზებული სამუშაო სივრცის შენარჩუნება არის პირველი გასაღები სურსათის უვნებლობის დასაცავად.
2. ხელის ჰიგიენა
ხელის ჰიგიენის მნიშვნელობა არ შეიძლება გადაჭარბებული იყოს საკვების წარმოებაში. საკვების დამმუშავებლებმა უნდა დაიცვან წმინდა რიტუალი საფუძვლიანი ხელის დაბანის შესახებ, სანამ რაიმე საკვებს გაუმკლავდებიან. სუფთა ხელები აუცილებელია მავნე ბაქტერიების გავრცელების თავიდან ასაცილებლად და მომზადებული საკვების უვნებლობის შესანარჩუნებლად. გიზიარებთ ვიდეოს სადაც ნაჩვენებია ხელების დაბანის წესები.
3. ნედლეულის დამუშავება
ინგრედიენტების სიახლის შენარჩუნება სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია მაღალი ხარისხის საკვები პროდუქტების მიწოდებისთვის. ნედლეულის დამუშავების სათანადო პრაქტიკა უზრუნველყოფს, რომ მხოლოდ უახლესი და უსაფრთხო პროდუქტი შედის სამზარეულოში. FIFO ან FEFO პრინციპების მიხედვით.
4. წყლის მნიშვნელობა
სურსათის წარმოებაში გამოყენებული წყლის ხარისხი მნიშვნელოვნად აისახება საბოლოო პროდუქტის უსაფრთხოებაზე. სუფთა წყალი აუცილებელია საკვების მომზადების სხვადასხვა პროცესისთვის, ინგრედიენტების რეცხვიდან დაწყებული მოსამზადებელი ზედაპირების დასუფთავებით დამთავრებული. წყლის სისუფთავის უზრუნველყოფა ფუნდამენტური ნაბიჯია ჰიგიენური სტანდარტების დაცვისკენ, საქართველოში წყლის მოთხოვნების მონიტორინგი ხდება 58 დადგენილების მიხედვით.
5. ჰიგიენური გარემოს შენარჩუნება
ჰიგიენური გარემოს შენარჩუნება სცილდება რუტინულ დასუფთავების პრაქტიკებს. ეს გულისხმობს უწყვეტ ძალისხმევას იმის უზრუნველსაყოფად, რომ სამუშაო სივრცე მუდმივად სუფთა და გაწმენდილი დარჩეს. დასუფთავების გეგმა-გრაფიკის დანერგვით და საუკეთესო პრაქტიკის მიღებით, კვების ბიზნესოპერატორს შეუძლია შექმნას გარემო, რომელიც ნდობას უნერგავს მომხმარებლებსა და მარეგულირებელ ორგანოებს.
შეჯამება
სურსათის წარმოებაში ჰიგიენური წესების დაცვა აუცილებელია ნებისმიერი წარმატებული კვების ბიზნესისთვის. მკაცრი სანიტარიზაციის სტანდარტების დაცვით, ხელის ჰიგიენის ხელშეწყობით, ნედლეულის სიფრთხილით მოპყრობით, სუფთა წყლის გამოყენებით და თანმიმდევრულად ჰიგიენური გარემოს შენარჩუნებით, კვების ბიზნეს ოპერატორს შეუძლია უზრუნველყოს თავისი მომხმარებლის უსაფრთხოების და კმაყოფილების უზრუნველყოფა. დეტალური ინფორმაციისთვის შეგიძლიათ მიმართოთ FSA Georgia-ს საკონსულტაციოს ან დაესწროთ ტრენინგებს 3-4 აგვისტოს.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით