ტომატი მსოფლიოში სამზარეულოს ძირითადი ინგრედიენტია, რომელიც ფასდება მრავალფეროვნებითა და სასარგებლო თვისებებით. თუმცა, ტომატის უსაფრთხოებისა და ხარისხის უზრუნველყოფა წარმოების პროცესში უმნიშვნელოვანესია. საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების (HACCP) დანერგვა და მკაცრი ჰიგიენური წესების დაცვა აუცილებელია მწარმოებლებისთვის რისკების შესამცირებლად და მომხმარებელთა ჯანმრთელობის დასაცავად. ამ ბლოგში Food Safety Alliance-ი განიხილავს HACCP-ის მნიშვნელობას და ჰიგიენურ წესებს პომიდვრის საწარმოში, გაამახვილებს ყურადღებას კრიტიკულ საკონტროლო წერტილებზე და გაგიზიარებთ რეალურ ინციდენტებს, რომლებიც ხაზს უსვამს ამ პრაქტიკის დაცვის მნიშვნელობას.
HACCP-ი არის სისტემური მიდგომა სურსათის უვნებლობის საფრთხეების იდენტიფიცირების, შეფასებისა და კონტროლისთვის. ეს უზრუნველყოფს სტანდარტს მწარმოებლებისთვის, რათა პროაქტიულად მართონ რისკები წარმოების პროცესში. პომიდვრის წარმოებაში, პოტენციური საფრთხეები, როგორიცაა მიკრობული დაბინძურება, ქიმიური ნარჩენები და ფიზიკური საფრთხეები, უნდა იქნას განხილული მომხმარებლის უსაფრთხოების უზრუნველსაყოფად.
ჰიგიენური წესები, მეორეს მხრივ, მოიცავს პრაქტიკასა და პროტოკოლებს, რომლებიც მიზნად ისახავს სისუფთავის შენარჩუნებას და დაბინძურების თავიდან აცილებას წარმოების ყველა ეტაპზე. ეს მოიცავს აღჭურვილობის, ობიექტებისა და პერსონალის სათანადო ჰიგიენის სტანდარტების დაცვას.
საველე ოპერაციები: დაბინძურება შეიძლება მოხდეს წარმოების ადრეულ ეტაპზე, საველე ოპერაციებიდან დაწყებული. სასუქების, პესტიციდების ან დაბინძურებული სარწყავი წყლის არასათანადო გამოყენებამ შეიძლება მავნე პათოგენები ან ქიმიური ნარჩენები შემოიტანოს პომიდორში. ამ რისკების შესამცირებლად მნიშვნელოვანია ისეთი ზომების განხორციელება, როგორიცაა ნიადაგის ტესტირება, სარწყავი სისტემის სწორი მართვა და აგროქიმიკატების გონივრული გამოყენება.
მოსავლის აღება და დამუშავება: მოსავლის აღებისა და დამუშავების დროს პომიდორი მგრძნობიარეა ფიზიკური დაზიანებისა და მიკრობიოლოგიური დაბინძურების მიმართ. ამ ოპერაციებში ჩართულმა მუშებმა უნდა დაიცვან ჰიგიენის მკაცრი პრაქტიკა, მათ შორის სუფთა მოსავლის ხელსაწყოების გამოყენება, ხელთათმანების ტარება და დაავადებულ ან დაბინძურებულ მცენარეებთან კონტაქტის თავიდან აცილება. გარდა ამისა, უნდა შენარჩუნდეს სათანადო შენახვისა და ტრანსპორტირების პირობები, რათა თავიდან იქნას აცილებული გაფუჭება და მიკრობების ზრდა.
დამუშავება და შეფუთვა: დამუშავების ობიექტებში, ჯვარედინი დაბინძურება და მიკრობების განვითარება მნიშვნელოვანი რისკია. აღჭურვილობა რეგულარულად უნდა გაიწმინდოს ხოლო ტემპერატურის კონტროლი უნდა განხორციელდეს პათოგენების გამრავლების თავიდან ასაცილებლად. სათანადო შესაფუთი მასალები, როგორიცაა საკვები კლასის კონტეინერები ხელს უწყობს საბოლოო პროდუქტის ხარისხისა და უსაფრთხოების შენარჩუნებას შენახვისა და დისტრიბუციის (GDP) დროს.
Salmonella ეპიდემიის უკავშირდება ახალი პომიდორი: 2008 წელს, ეპიდემიის Salmonella Saintpaul ინფექციების ამერიკის შეერთებულ შტატებში აღმოჩნდა დაბინძურებული ახალი პომიდორი. 43 შტატში 1400-ზე მეტი ადამიანი დაზარალდა, რამაც გამოიწვია მომხმარებლების ჰოსპიტალიზაცია. გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ ჰიგიენის ცუდი პრაქტიკა მოსავლის აღების, დამუშავებისა და განაწილების დროს ხელს უწყობდა დაბინძურებას. ამ ინციდენტმა ხაზი გაუსვა პომიდვრის მიწოდების ჯაჭვში სურსათის უვნებლობის მკაცრი პროტოკოლების კრიტიკულ საჭიროებას.
E. coli დაბინძურება პომიდვრის პროდუქტებში: 2018 წელს ევროპაში მოხდა e. coli ინფექციების მრავალეროვნული აფეთქება, რომელიც დაკავშირებულია დაბინძურებულ პომიდვრის პროდუქტებთან. ეპიდემიის შედეგად, მრავალ ქვეყანაში დაავადების მრავალი შემთხვევა და რამდენიმე ფატალური ფაქტი მოხდა. გამოძიებამ გამოავლინა ჰიგიენისა და სანიტარიის პრაქტიკის ხარვეზები გადამამუშავებელ ობიექტებში, რაც გამოიწვია პომიდვრის საფუძველზე დამზადებული პროდუქტების დაბინძურება.
ნოროვირუსის აფეთქება პომიდვრის მოხმარებიდან: 2016 წელს ავსტრალიაში ნოროვირუსის აფეთქება დაკავშირებული იყო დაბინძურებული პომიდვრის მოხმარებასთან. ეპიდემიამ ასობით ადამიანი დააზარალა მრავალ შტატში, რამაც გამოიწვია სიმპტომები, როგორიცაა ღებინება, დიარეა და მუცლის ტკივილი. გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ პომიდვრის არასათანადო მოპყრობა და შენახვა საცალო დაწესებულებებში გამოიწვია ნოროვირუსით ჯვარედინი დაბინძურება. ამ ინციდენტმა ხაზი გაუსვა ჰიგიენური პრაქტიკის უზრუნველყოფის მნიშვნელობას არა მხოლოდ წარმოების დონეზე, არამედ მთელ მიწოდების ჯაჭვში.
პომიდვრის უსაფრთხოებისა და ხარისხის უზრუნველყოფა მოითხოვს ყოვლისმომცველ მიდგომას, რომელიც მოიცავს საფრთხის ანალიზს და კრიტიკულ საკონტროლო წერტილებს (HACCP) და მკაცრი ჰიგიენური წესების დაცვას. პოტენციური საფრთხეების იდენტიფიცირებით და კონტროლის ზომების განხორციელებით კრიტიკულ წერტილებში წარმოების პროცესის განმავლობაში, მწარმოებლებს შეუძლიათ მინიმუმამდე დაიყვანონ რისკები და დაიცვან მომხმარებელთა ჯანმრთელობა. რეალური ინციდენტები სურსათის უვნებლობის პროტოკოლებში არსებული ხარვეზების შედეგების მკვეთრი კონტროლი, რაც ხაზს უსვამს პრევენციას და პროაქტიულ ქმედებას და დადგენილ სტანდარტებთან შესაბამისობას. სურსათის უვნებლობის პრიორიტეტების განსაზღვრით, მწარმოებლებს შეუძლიათ შეინარჩუნონ მომხმარებელთა და პომიდვრის პროდუქტების მიმართ ნდობა, რაც საბოლოოდ ხელს უწყობს ჯანსაღი და უვნებელი საკვების მიწოდების ჯაჭვს.
პროდუქტის დასაწყობებასთან დაკავშირებით დეტალები შეგიძლიათ იხილოთ ჩვენს ბლოგში
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით