სურსათის უვნებლობის სფეროში, საფრთხის ანალიზი და კრიტიკული საკონტროლო წერტილები (HACCP) არის სისტემური მიდგომა, რომელიც უზრუნველყოფს უსაფრთხო და ჯანსაღი საკვების წარმოებას. დღეს Food Safety Alliance-ი ისაუბრებს იმაზე თუ რა არის HACCP-ის გუნდის პასუხისმგებლობა, რა სირთულეებს და შესაძლებლობებს შეიძლება წააწყდეს გუნდი საკვების წარმოების დროს და სხვა მნიშვნელოვან დეტალებზე. HACCP-ის გუნდის მნიშვნელობა უნდა გვესმოდეს რადგან HACCP-ის სისტემის დანერგვის ერთ-ერთი მთავარი ეტაპი არის გუნდის შექმნა. ეს უმნიშვნელოვანესი ნაბიჯი განეკუთვნება პრე-პრინციპების ფაზას, რაც საფუძველს უყრის სურსათის უვნებლობის მართვის მყარ და ეფექტურ სისტემას.
HACCP-ის გუნდი არის ინდივიდების მრავალფეროვანი ჯგუფი, რომლებსაც აქვთ კონკრეტული როლები და პასუხისმგებლობები. წევრებს უნდა ჰქონდეთ ყოვლისმომცველი გაგება წარმოების პროცესის, პოტენციური საფრთხეებისა და HACCP-ის პრინციპების შესახებ. გუნდის წევრები უნდა აწარმოებდნენ შეუსაბამობების დაფიქსირებას და მათ მიკვლევადობას. თითოეული მნიშვნელოვანი შეუსაბამობა უნდა იქნას განხილული HACCP-ის გუნდის წევრების შეხვედრებზე და არსებობდეს შესაბამისი პროტოკოლები, სადაც იქნება აღწერილი შეუსაბამობა, მისი წარმოშობის მიზეზი, მაკორექტირებელი და პრევენციული ღონისძიებები. ეს გუნდი, როგორც წესი, მოიცავს სხვადასხვა დეპარტამენტის წარმომადგენლებს, როგორიცაა წარმოება, ხარისხის კონტროლი, მენეჯმენტი და სხვა.
გუნდის წევრების პასუხისმგებლობა შეიძლება მოიცავდეს:
HACCP-ის გუნდის შექმნას გააჩნია როგორც გამოწვევები, ასევე შესაძლებლობები. გამოწვევები შეიძლება მოიცავდეს ცვლილებების წინააღმდეგობას, დროის შეზღუდვებს და დამატებითი ტრენინგის საჭიროებას. თუმცა, ამ დაბრკოლებების გადალახვა წარმოადგენს კომუნიკაციის გაუმჯობესების, თანამშრომელთა ჩართულობის გაზრდისა და სურსათის უვნებლობის საერთო კულტურის გაუმჯობესების შესაძლებლობებს.
ჰიგიენის მაღალი სტანდარტების დაცვა ფუნდამენტურია HACCP-ის სისტემის წარმატებისთვის. სათანადო სანიტარული პრაქტიკა, პირადი ჰიგიენა და სათანადო დასუფთავების პროტოკოლები ხელს უწყობენ დაბინძურების თავიდან აცილებას წარმოების პროცესის სხვადასხვა ეტაპზე. გუნდის წევრების ამ სტანდარტების დაცვის უზრუნველყოფა უმნიშვნელოვანესია HACCP-ის სისტემის მთლიანობის დასაცავად.
გუნდის წევრებს უნდა ჰქონდეთ ტექნიკური ცოდნის, კრიტიკული აზროვნების უნარებისა და ეფექტური კომუნიკაციის უნარების ნაზავი. HACCP-ის პრინციპების, სურსათის უვნებლობისა და შესაბამისი ინდუსტრიის გამოცდილების სწავლება აუცილებელია. ჯვარედინი ფუნქციური თანამშრომლობა და ცვალებად გარემოებებთან ადაპტაციის უნარი ასევე ღირებული კომპეტენციებია.
2023 წლის 1 ივნისიდან ძალაში შევიდა ახალი რეგულაცია, რომლის მიხედვითაც, ბიზნესოპერატორები, რომლებიც საცალო ვაჭრობის პუნქტებში ახორციელებენ სურსათის წარმოება-გადამუშავებას, ეკისრებათ ვალდებულება, საქმიანობა HACCP-ის პრინციპების შესაბამისად აწარმოონ.
ასევე მიმდინარე წლის 1 იანვრიდან HACCP-ის სისტემის პრინციპების დაცვა სავალდებულოა, ბიზნესოპერატორებისთვის, რომლებიც ახორციელებენ ცხოველური წარმოშობის სურსათის წარმოებას ან/და გადამუშავებას (ხორცი და ხორცის პროდუქტები, რძის ფხვნილზე დამზადებული სურსათი, თევზი და თევზის პროდუქტები, კვერცხი და კვერცხის პროდუქტები, თაფლი).
სურსათის წარმოების დინამიურ სამყაროში, HACCP-ის გუნდის შექმნა მნიშვნელოვანია უსაფრთხო და მაღალი ხარისხის პროდუქციის მიწოდების უზრუნველსაყოფად. გამოწვევების ნავიგაციით და შესაძლებლობების გათვალისწინებით, კარგად მომზადებულ გუნდს შეუძლია მნიშვნელოვანი წვლილი შეიტანოს HACCP-ის სისტემის წარმატებაში და, საბოლოო ჯამში, საბოლოო მომხმარებლის უსაფრთხოებაში.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით