სურსათის უვნებლობა ჩვენი ყოველდღიური ცხოვრების აუცილებელი ასპექტია და აუცილებელია იმის უზრუნველყოფა, რომ საკვები, რომელსაც ჩვენ ვხმარობთ, იყოს უსაფრთხო და ჯანსაღი. სურსათის უვნებლობის უზრუნველყოფის ერთ-ერთი მთავარი ფაქტორი არის საკვების სათანადო შენახვა და დამუშავება. სათანადო შენახვა მოიცავს თარიღების გახანგრძლივებას, ვალიდაციას და ორგანოლეპტიკურ და მიკრობიოლოგიურ შემოწმებას. ამ ბლოგში Food safety alliance განიხილავს ამ ფაქტორების მნიშვნელობას და იმას, თუ როგორ უწყობენ ხელს ისინი სურსათის უვნებლობას.
თარიღების გახანგრძლივება და დადასტურება
ვადების გახანგრძლივება არის პროცესი ვარგისისანობის ვადის გაგრძელების პროცესი საკვებ პროდუქტში. აუცილებელია იმის უზრუნველყოფა, რომ საკვები, რომელსაც ჩვენ ვადა გავუგრძელეთ, კვლავ უსაფრთხოა მოხმარებისთვის. სურსათის მწარმოებლები, როგორც წესი, უზრუნველყოფენ თავიანთ პროდუქტებზე ვადის გასვლის თარიღებს ეტიკეტზე, ეტიკეტირება ემსახურება იმას თუ როგორ უნდა ვიხელმძღვანელოთ ამა თუ იმ პროდუქტით. თუმცა, მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ ვადის გასვლის თარიღები არ არის ზუსტი მეცნიერება და რომ საკვები შეიძლება გაფუჭდეს ვადის გასვლამდე თუ ჩვენ არ მოვახდინეთ მათი შენახვა შესაბამისს კონდიციაში.
ჩვენ მიერ მოხმარებული საკვების უსაფრთხოების უზრუნველსაყოფად, საკვების მწარმოებლები ატარებენ ვალიდაციის კვლევებს, რათა დადგინდეს მათი პროდუქციის შენახვის ვადა. ვალიდაციის კვლევები მოიცავს პროდუქტის ტესტირებას სხვადასხვა პირობებში, რათა დადგინდეს, რამდენ ხანს შეიძლება მისი შენახვა გაფუჭებამდე.
ორგანოლეპტიკური და მიკრობიოლოგიური ტესტირება
ორგანოლეპტიკური ტესტირება გულისხმობს საკვები პროდუქტების სენსორულ შეფასებას, რომელიც მოიცავს გემოს, სუნს, ტექსტურას და გარეგნობას. ამ ტიპის ტესტირება აუცილებელია იმის უზრუნველსაყოფად, რომ ჩვენს მიერ მოხმარებული საკვები იყოს მაღალი ხარისხის და უსაფრთხო მოხმარებისთვის. ეს ხელს უწყობს საკვებში ნებისმიერი ანომალიის გამოვლენას, როგორიცაა არომატიზატორები, სუნი ან ტექსტურები.
მიკრობიოლოგიური ტესტირება გულისხმობს მიკროორგანიზმების, მაგალითად ბაქტერიების ან ვირუსების არსებობის ტესტირებას საკვებ პროდუქტებში. ამ ტიპის ტესტირება აუცილებელია იმის უზრუნველსაყოფად, რომ საკვები, რომელსაც ჩვენ ვხმარობთ, თავისუფალია მავნე მიკროორგანიზმებისგან, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს საკვებით გამოწვეული დაავადებები ან მოწამლვა.
მალფუჭებადი პროდუქტები
საკვები პროდუქტები შეიძლება იყოს მალფუჭებადი. მალფუჭებადი პროდუქტები არის საკვები პროდუქტები, რომლებიც სწრაფად ფუჭდება და საჭიროებს დიდ ყურადღებას და შენახვის სესაბამისს პირობებს. მალფუჭებადი პროდუქტების მაგალითებია ახალი ხორცი, რძის პროდუქტები და ახალი ხილი და ბოსტნეული. მალფუჭებადი პროდუქტების შენახვის ხანგრძლივობა არის 6-72 საათი, არა უმეტეს 60C ტემპერატურული რეჟიმის პირობებში.
HACCP-ის პრონციპები
სურსათის უვნებლობის უზრუნველსაყოფად აუცილებელია სურსათის სათანადო დამუშავების პრაქტიკის დაცვა, როგორიცაა საფრთხის ანალიზი და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების (HACCP) სისტემა. HACCP სისტემა არის პრევენციული მიდგომა სურსათის უვნებლობის მიმართ, რომელიც გულისხმობს საკვების წარმოების პროცესში პოტენციური საფრთხეების იდენტიფიცირებას და მოგვარებას.
სათანადო ჰიგიენა ასევე აუცილებელია სურსათის უვნებლობის უზრუნველსაყოფად. ეს მოიცავს ხელის დაბანას, საკვების მომზადების ზედაპირებისა და აღჭურვილობის სწორად გაწმენდას და ასევე სათანადო დამცავი ტანსაცმლის ტარებას, როგორიცაა ხელთათმანები და ქუდი.
შეჯამება
მზასაკვების ვადების გახანგრძლივება მოიცავს თარიღების გახანგრძლივებას, ვალიდაციას, ორგანოლეპტიკურ და მიკრობიოლოგიურ ტესტირებას და საკვების დამუშავების სათანადო პრაქტიკის დაცვას, როგორიცაა HACCP-ი, პირადი ჰიგიენა და შენახვის ტემპერატურა და პირობები.
სურსათის უვნებლობა არის კრიტიკული საკითხი, რომელიც ყველას აწუხებს და აუცილებელია სერიოზულად მივუდგეთ მას. საკვების დამუშავების სათანადო პრაქტიკის დაცვით და საკვები პროდუქტების სწორად შენახვის უზრუნველყოფით, ჩვენ შეგვიძლია შევამციროთ საკვებით გადამდები დაავადებების რისკი და უზრუნველვყოთ, რომ საკვები, რომელსაც ჩვენ ვხმარობთ, იყოს უსაფრთხო და ჯანსაღი.
დეტალური ინფორმაციის მისაღებად შეგიძლიათ დაესწროთ ჩვენს ტრენინგს, რომელიც ჩატარდება 17-18 მაისს და მიიღოთ დეტალური ინფორმაცია ყველა საკითხთან დაკავშირებით.
სურსათის უვნებლობა ყველას პასუხისმგებლობაა და ჩვენ ყველას შეგვიძლია გავაკეთოთ ჩვენი ნაწილი იმის უზრუნველსაყოფად, რომ საკვები, რომელსაც ჩვენ ვხმარობთ, იყოს უსაფრთხო და ჯანსაღი.
მიიღე ყოველკვირეული სიახლეები და ინფორმაცია სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით